Provincie Groningen

GS presenteren versnellingsagenda 5 maart 2009

Provincie geeft extra impuls aan economie
De gevolgen van de kredietcrisis zijn ook merkbaar in de provincie Groningen. Recente cijfers laten een daling zien van de werkgelegenheid in de provincie. Steeds meer bedrijven hebben te kampen met problemen. Ondanks de stevige basis die de afgelopen jaren is gecreëerd, is het in de huidige situatie noodzakelijk om de economie een extra impuls te geven. Het college van GS heeft daarom besloten om een aantal maatregelen te nemen dat snel kan worden uitgevoerd. Het gaat hierbij om projecten op het gebied van energiebesparing, de bouw en infrastructuur die sneller dan gepland uitgevoerd zullen worden (start voor 1 september 2009). Hiermee is in totaal een bedrag van ca. 82 miljoen euro gemoeid. De werkgelegenheidseffecten worden geschat op 1000 fte's . Eerder maakte het college van GS al bekend een aantal infrastructurele onderhoudsprojecten versneld te zullen uitvoeren. Daar gaat het om een investering van 5,5 miljoen euro. In totaal wordt er met deze versnellingsagenda ca. 88 miljoen euro op de markt gebracht.

Brede inzet arbeidsmarkt, scholing en onderwijs Naast het versneld uitvoeren van bovengenoemde projecten, zet het college stevig in op de versterking van de koppeling arbeidsmarkt en scholing. Het college wil om de huidige economische situatie te verstevigen samen met sociale partners, kennisinstellingen en het bedrijfsleven een breed arbeidsmarkt-scholing programma opzetten. De provincie vervult hierbij een voortrekkers- en regierol. Er wordt fors ingezet op bijvoorbeeld bij- en herscholing, eerder verworven competentie trajecten (EVC 's), het bevorderen van ondernemerschap, het marktgericht opleiden, begeleiding van jongeren zonder startkwalificatie etc.

Trajecten die in dit kader al eerder in gang gezet zijn krijgen een extra impuls. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het traject Leren en Werken, het bedrijfstak overleg onderwijs-bedrijfsleven (BTO), het actieprogramma Oost Groningen "iedereen doet mee", de taskforce arbeidsmarkt-onderwijs Eemsdelta en het netwerktraject Bevorderen ondernemerschap.

Enkele voorbeelden van projecten die versneld uitgevoerd zullen worden:
Energiescans bij bedrijven
In het kader van het energieakkoord wordt er op dit moment gewerkt aan de opzet van een overkoepelend programma en activiteitenplan voor energiebesparing in de industrie. Er worden bijvoorbeeld energiescans uitgevoerd. Vooruitlopend hierop zijn er inmiddels twee activiteiten in gang gezet:

1. CO2 scans voor de grotere bedrijven in de Eemsdelta regio en aanvullend hierop energiescans voor energieintensieve MKB bedrijven in de provincie Groningen.

2. Opzetten van een MKB Energiecentrum Noord ( dat is een Noordelijke dépendance van het MKB Energiecentrum in Houten).

Energiebesparingsfonds 100.000 woningenplan
Een van de afspraken in het Energieakkoord is om 35 000 nieuwbouwwoningen met een EPC van maximaal 0,5 (Energie prestatiecoëfficiënt) te realiseren en van 65 000 woningen het energielabel met twee niveaus te verbeteren. Het college van GS wil een deel van dit project versnellen, dat betekent dat 3000 woningen (waarvan 1000 particulier) de komende periode versneld worden aangepakt.

Buisleidingenstraat Delfzijl-Eemshaven
Er bestaan vergevorderde plannen om een buisleidingenstraat aan te leggen tussen Delfzijl en de Eemshaven. Door de leidingenstraat worden de beide industriële complexen Eemshaven (vooral energie) en Delfzijl (vooral chemie) met elkaar verbonden waardoor er mogelijkheden ontstaan om gebruik te maken van elkaars grond- en reststoffen. Begin februari was de tracéstudie klaar. Fase 1 is daarmee afgerond. Met de vervolgfasen (bijvoorbeeld het opstellen van een businessplan, starten van vergunningtrajecten, MER, verkennen van mogelijke investeringssubsidies etc.) zal versneld gestart worden.

Bodemsanering terrein voormalige gasfabriek Appingedam Deze bodemverontreiniging moet voor 2015 gesaneerd te zijn. Deze sanering zal versneld worden gestart. Nadat de sanering is uitgevoerd zullen op dit terrein woningen worden gerealiseerd.

Multifunctionele accommodatie Onstwedde
Verschillende partners (zoals de vereniging voor Chr. basisonderwijs Zuidoost Groningen met een school in Onstwedde en -OCREA, belangenbehartiger van de vier sportverenigingen in Onstwedde) hebben een plan ontwikkeld voor de bouw van een multifunctionele accommodatie in Onstwedde. Het gaat om de ontwikkeling van één accommodatie voor basisonderwijs, voortgezet onderwijs, kinderopvang en sport. De partners zien mogelijkheden een voor Nederland unieke school te bouwen, die gebaseerd is op onderwijs zoals in Finland en Duitsland.
Het gaat dan om het realiseren van een doorlopende leer- en zorglijn van 4 t/m 17 jaar. Dit initiatief wordt versneld door provinciale cofinanciering beschikbaar te stellen vanuit het investeringsfonds Wonen Welzijn Zorg. (WWZ).

5 maart 2009