Partij van de Arbeid

'Maatwerk voor jongeren in jeugdinrichtingen'

05-03-2009 05:12

PvdA-kamerlid Lea Bouwmeester pleitte in 'Goedemorgen Nederland' voor meer maatwerk in de Justitiële Jeugdinrichtingen. Dit moet er voor zorgen dat het grote percentage jongeren (zeventig procent) dat recidiveert sterk wordt verminderd.


Zeventig procent van de jongeren die uit een jeugdinrichting komen, waaronder 56 procent Marokkaanse Nederlanders, gaat opnieuw de fout in. Bouwmeester pleit voor maatwerk om dit grote probleem voor de jongeren, hun familie en de maatschappij te voorkomen. Voor ieder kind zou volgens Bouwmeester een persoonlijke aanpak moeten worden gemaakt. Daarom moet gekeken worden naar de oorzaak van het probleem dat een jongere heeft. Bouwmeester: 'Waarom heeft een jongere dit nu gedaan en hoe gaan we dit een tweede keer voorkomen? Ook behandelaren pleiten er volgens haar daarom voor om de culturele en sociaaleconomische achtergrond van de jongere in kaart te brengen, om op die manier een passend behandelplan op te kunnen stellen dat recidive moet voorkomen.

De Utrechtse Hoogleraar interculturele pedagogiek mevrouw de Haan is het met Lea Bouwmeester eens dat het van belang is om de achtergrond van de jongere in kaart te brengen. Ze wil er ehter voor waken dat men in labels plakken vervalt. Bouwmeester benadrukt dat het juist de bedoeling is een op de jongere afgestemd behandelplan te ontwikkelen, en het plakken van labels absoluut onwenselijk is. Bouwmeester: De Antilliaanse jongere en de Marokkaanse jongere bestaat niet, maar de achtergrond van de jongere is voor het plan van aanpak wel erg belangrijk.

Hoe nu verder
Staatssecretaris Albayrak van Justitie zal een onderzoek starten waaruit duidelijk moet worden wat de oorzaken zijn van het hoge recidivepercentage onder een bepaalde groep jongeren. Ook zal in dat onderzoek worden gekeken naar de manier waarop de behandeling van specifieke problemen het beste kan worden afgestemd op de individuele jongere. Dat moet er voor zorgen dat de behandeling van de jongeren efficiënter wordt en de recidive wordt teruggedrongen. Naar aanleiding van de bevindingen en aanbevelingen van de onderzoekers zal verder worden gekeken naar de implementatie in beleid.