Technische Universiteit Eindhoven

Zestig miljoen euro voor een nieuw campushart

Geplaatst: 05 maart, 2009

De TU/e investeert de komende jaren 200 miljoen in haar campus. Het eerste project betreft twee gebouwen - gestapeld: een nieuw gebouw voor centrale studie- en studentenvoorzieningen en een gebouw voor de faculteit Wiskunde en Informatica. Het ontwerp is vandaag gepresenteerd.

Een artist impression van het ontwerp voor de twee nieuwe gebouwen.

Het bouwproject bestaat uit een grondige verbouwing en renovatie van de bestaande W-hal, en de realisatie van een vijf verdiepingen tellend gebouw erbovenop. De vernieuwde hal wordt het nieuwe hart van de TU/e-campus. Het meet ruim 25.000 vierkante meter en biedt huisvesting aan de universiteitsbibliotheek en zon 800 studieplekken voor studenten. De nieuwbouw start binnen een jaar; het project zal eind 2011 worden opgeleverd. De investering voor dit eerste project bedraagt circa zestig miljoen euro.

De architect, ir. Joost Ector (1972, Eindhoven), is in 1996 cum laude afgestudeerd aan de faculteit Bouwkunde van de TU/e. In het nieuwe ontwerp heeft Joost Ector de wensen van de gemeente Eindhoven ten aanzien van behoud van de cultuurhistorische waarde van de bestaande W-hal volledig kunnen inpassen. Het Eindhovens Dagblad maakte een reportage aan de hand van de ontwerppresentatie.

Vier projecten
Campus 2020 is het nieuwe masterplan voor de huisvesting van de TU/e op het terrein van 67 hectare. Het omvat nieuwbouw en grootschalige renovaties binnen de bestaande 'compacte universiteitscampus'. De realisatie van het masterplan is verdeeld over vier grote projecten. Na het eerste project, dat nu van start gaat, komt huisvesting voor de faculteiten Technische Natuurkunde en Elektrotechniek aan de beurt.

Project 3 betreft de renovatie van het Hoofdgebouw en het vierde project betreft verbeteringen in de huisvesting van de faculteiten Werktuigbouwkunde en Biomedische Technologie. Naar verwachting zullen de vier projecten van Campus 2020 rond het jaar 2020 gerealiseerd zijn. De totale investering voor Campus 2020 bedraagt ruim 200 miljoen euro.

De TU/e heeft recent overigens op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een voorstel ingediend om het masterplan vijf jaar eerder af te ronden, dus in de loop van 2015. Versnelde realisatie zou in deze tijden van economische crisis een positieve impuls kunnen geven aan de bouwwereld in ons land.