PvdA Rotterdam


Vandaag in de Raad

Do 5 Mrt 2009 - Redactie
Vandaag in de Raad

Vandaag in de Raad pleitte PvdA-raadslid Duco Hoogland voor het opknappen van de entree van de Ahoyhallen, deed burgemeester Aboutaleb de Marokkaanse namenlijst in de ban, verexcuseerde wethouder Geluk zich over zijn uitspraken over drugstesten op scholen, sprak men over jeugdoverlast in Delfshaven en persoonsgegevens van de AWBZ.

Ahoy
PvdA-raadslid Duco Hoogland wil het terrein rond de Ahoyhallen sterk gaan verbeteren. Hoogland: Het gebied ligt er nu kaal en desolaat bij. Niet wat je noemt uitnodigend voor al die honderdduizenden bezoekers van Rotterdam die nu jaarlijks over het terrein lopen. Wethouder Bolsius was enthousiast over het grote draagvlak in de raad om het gebied nu eindelijk op te gaan knappen. De wethouder nam de uitdaging van Hoogland aan om binnen twee weken de verbeteringen te onderzoeken die snel kunnen worden uitgevoerd.

Marokkaanse namenlijst
Burgemeester Aboutaleb beloofde de gemeenteraad vandaag dat de Marokkaanse namenlijst niet meer gebruikt zal worden door Burgerzaken in Rotterdam. PvdA-raadslid Peggy Wijntuin had al eerder opgeroepen de namenlijst in de ban te doen.

Drugstest op scholen
Wethouder Geluk (CDA) heeft eerder deze week uitspraken gedaan over het invoeren van drugstesten op alle Rotterdamse scholen. De PvdA is niet gelukkig met de uitspraken van de wethouder. PvdA-raadslid Zeki Baran vond de uitspraken van Geluk erg voorbarig. De gemeenteraad heeft namelijk nog niet over dit onderwerp gesproken in de daarvoor bestemde raadscommissie. Daarnaast twijfelde Baran ook ernstig aan het feit of er wel voldoende draagvlak bij de scholen bestaat voor het invoeren van urinetesten om mogelijk drugsgebruik te ontdekken. Wethouder Geluk verexcuseerde zich aan de gemeenteraad en beloofde de resultaten van de eerstvolgende commissievergadering af te wachten bij het doen van verdere uitspraken.

Onveiligheid in Delfshaven
Leefbaar Rotterdam kaartte vandaag de onveiligheid die bewoners van Delfshaven ervaren aan. De burgemeester werd opgeroepen om direct hard op te treden door bijvoorbeeld meer patrouilles. Volgens PvdA-raadslid Marco Heijmen moet het stadsbestuur keihard optreden tegen dit gedrag, maar wel oog blijven houden voor de verschillen tussen jongeren. Burgemeester Aboutaleb gaf aan duidelijke verbeteringen in de wijk te zien, maar tegelijkertijd zijn zero tolerance beleid te willen handhaven.

AWBZ persoonsgegevens
Wethouder Kriens heeft staatssecretaris Bussemaker verzocht om de persoonsgegevens van de AWBZ-gedupeerden. Dit was voor D66 reden om de wethouder te vragen waarom dit pas nu is gebeurd en niet al vorig jaar. De wethouder gaf aan al sinds eind vorig jaar met de staatssecretaris in onderhandeling te zijn over de persoonsgegevens. In aanvulling hierop vroeg PvdA-raadslid Matthijs van Muijen zich af op welke manier de wethouder de gedupeerden zal benaderen. Wethouder Kriens gaf aan dat de Vraagwijzerloketten in de deelgemeenten heel actief de gedupeerden zal gaan benaderen zodra de gegevens binnen zijn.