Senternovem

05-03-2009 | Nieuwe variant Meewind voor gemeenten en provincies

Provincie Noord-Holland stapt in

Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland hebben besloten tot deelname in Meewind, dat een windmolenpark op de Noordzee ontwikkelt. Gedeputeerde Bart Heller (milieu): "Noord-Holland ziet de ontwikkeling van offshore windenergie als een van de speerpunten in ons duurzame energiebeleid."

Al eerder besloot de gemeenteraad van Den Haag op 18 december 2008 om 10 miljoen euro te investeren in een toekomstig windmolenpark op zee via Meewind. Den Haag nodigde toen ook andere gemeenten en provincies uit om te participeren in het windmolenpark. Noord-Holland volgt nu het initiatief van Den Haag met een investering van 2,5 miljoen euro.

Den Haag participeert rechtstreeks in Meewind. Noord-Holland wil kiezen voor een belegging met garantie op de einddatum conform de voorwaarden van de Wet financiering decentrale overheden (Wet fido). BNG Capital Management B.V. (www.bcmnet.nl), een 100% dochter van de N.V. Bank Nederlandse Gemeenten, biedt met één van haar beleggingsfondsen, BNG Fido Optimaalselect, deze mogelijkheid. De provincie Noord-Holland zal naar verwachting via BNG Fido Optimaalselect in Meewind beleggen, zodra deze mogelijkheid collectief wordt aangeboden.

Meewind
Meewind is een paraplufonds voor duurzame energieprojecten. Het fonds is opgericht om de transitie naar duurzame energie te versnellen en particulieren en lagere overheden in de gelegenheid te stellen actief mee te investeren in duurzame energie en een goed rendement te verkrijgen. Het eerste subfonds richt zich op medefinanciering van windmolenparken in de Noordzee. Meewind wordt beheerd door Seawind Capital Partners B.V. en heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten.