Gemeente Helmond


Verkeerslichten geven wachttijd aan

Bij twee oversteekplaatsen aan de Dorpsstraat worden verkeerslichten geplaatst, die de wachttijd tot groen licht en de oversteektijd aangeven.

Helmond is één van de eerste gemeenten in Nederland waar deze innovatieve verkeerslichten worden geplaatst. De aanleg vindt plaats van maandag 9 tot donderdag 26 maart, waarna de nieuwe lichten gaan werken.

Dankzij de wachttijdindicatie weten voetgangers precies hoe lang zij bij de oversteekplaats moeten wachten tot zij groen licht krijgen en kunnen oversteken. Als het licht vervolgens op groen springt, geeft het verkeerslicht aan hoe lang er (nog) overgestoken kan worden. Deze oversteektijd is afgestemd op mensen die eventueel slecht ter been zijn.

Twee oversteekplaatsen

Door de bouw van het nieuwe appartementencomplex Kloostergebouw aan de Dorpsstraat is de vaste oversteekplaats op die locatie een tijd geleden verplaatst naar de Trudostraat, waar tijdelijke verkeerslichten zijn geplaatst. Het nieuwe, innovatieve verkeerslicht komt weer terug op de oorspronkelijke locatie bij het Kloostergebouw. Ook ter hoogte van de winkels aan de Dorpsstraat komt een innovatieve variant. Als de nieuwe verkeerslichten werken, verdwijnen de tijdelijke lichten bij de Trudostraat weer.

Stoep opgebroken

Tijdens de aanleg van maandag 9 tot donderdag 26 maart is het verkeerslicht ter hoogte van de winkels buiten werking. Omdat er ook nieuwe kabels aangelegd moeten worden, wordt het trottoir op enkele plekken opgebroken. Voetgangers kunnen gebruik maken van een smalle strook over de weg, die is afgezet voor het autoverkeer. In sommige gevallen zal de straat overgestoken moeten worden. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van de tijdelijke verkeerslichten bij de Trudostraat, die wel blijven werken. Omdat ook KPN nieuwe kabels gaat aanleggen aan de Dorpsstraat, is er afgelopen woensdag 4 maart al deels met de graafwerkzaamheden begonnen. De winkels blijven tijdens de werkzaamheden bereikbaar.

Slimme oplossingen

De nieuwe innovatieve verkeerslichten passen in het rijtje van allerlei slimme oplossingen en mogelijkheden die je tegenwoordig in het verkeer tegenkomt. Een ander voorbeeld zijn de intelligente verkeerslichten, die in staat zijn om te reageren op het verkeersaanbod. Helmond is één van de eerste gemeenten in Nederland die met de voetgangersverkeerslichten met wachttijd en oversteektijd gaat werken.