Maasstad Ziekenhuis specialiseert jeugdartsen GGD in poepproblemen

05/03/2009 17:51

Maasstad Ziekenhuis

Kinderarts Michael Groeneweg van de Poeppolikliniek van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam heeft gisteravond (donderdag 5 maart) 25 jeugdartsen en -verpleegkundigen van de GGD Rotterdam-Rijnmond bijgeschoold over poepproblemen bij kinderen. Het is voor het eerst dat een algemeen ziekenhuis een nascholing verzorgt voor de Rijnmondse schooldokters.

De kinderarts van de poeppoli hoopt dat de jeugdartsen en -verpleegkundigen problemen met ontlasting beter gaan herkennen en begrijpen, zodat zij kinderen kunnen doorsturen naar de specialisten van de Poeppoli.

Naar schatting één op de tien kinderen tussen de zes en twaalf jaar heeft problemen met de ontlasting of heeft die gehad. Poepen doet pijn of lukt zelfs dagen achtereen helemaal niet. Ze zitten verstopt, of hebben juist last van dunne ontlasting die zij tot overmaat van ramp niet kunnen ophouden. Want doordat ontlasting hard wordt als het niet wordt uitgedrukt, vormt het een steen in de endeldarm. 'Nieuwe' ontlasting loopt vervolgens langs die klomp heen in het ondergoed van de kinderen. Ouders denken vervolgens dat het kind diarree heeft en geven het middelen tegen buikloop.

Dikwijls gaat achter de slechte stoelgang van het kind een psychisch probleem schuil. Kinderen zijn poepen in de loop der tijd gaan associëren met pijn en ongemak en zien daarom huizenhoog op tegen de gang naar de wc. Ze houden hun poep op en de problemen verergeren. Daarom maakt een psycholoog deel uit van het team van behandelaars op de poeppoli, een team dat verder bestaat uit een kinderarts en een incontinentieverpleegkundige.

Omdat zoveel kinderen last hebben van een slechte stoelgang, heeft het Maasstad Ziekenhuis aangeboden de jeugdartsen in de regio Rijnmond bij te scholen over het probleem. Het ziekenhuis hoopt zo meer kinderen te kunnen zien op de Poeppolikliniek zodat zij van hun probleem kunnen worden afgeholpen.

In negentig procent van de gevallen lukt dat binnen twee maanden, leert de ervaring in de poeppoli.

Kinderen uit de Rijnmond brengen in groep 2 en groep 7 van de basisschool een bezoek aan het jeugdgezondheidszorgteam van de GGD. Ouders kunnen tijdens dat consult vragen stellen over de gezondheid van hun zoon of dochter, maar ook over hun ontwikkeling, opvoeding en gedrag. Vast onderdeel tijdens de bezoeken aan de schoolarts is het invullen van vragenlijsten voor de zogeheten Jeugdmonitor. Daarmee brengt GGD Rotterdam-Rijnmond al jaren lang de staat van de Rijnmondse jeugd in kaart.