Provincie Utrecht

Provincie steunt wijkrestaurant en sociaal steunpunt in De Bilt

5-3-2009 -

Subsidie voor negen projecten wonen, welzijn en zorg: regeling opnieuw open tot 1 mei

Buurtwerk De Bilt en de gemeente De Bilt krijgen respectievelijk EUR24.000 en EUR20.522 van de provincie Utrecht. Het geld is bestemd voor een wijkrestaurant en een sociaal steunpunt. De provinciale steun is onderdeel van het programma Wel Thuis! Dit programma heeft als doel mensen die zorg nodig hebben de kans te geven thuis te blijven wonen.

Buurtwerk De Bilt start een wijkrestaurant waar bewoners van zorgcentra en andere wijkbewoners samen kunnen eten. Er komen werkervaringsplekken voor mensen met een grote afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Het restaurant is gevestigd in zorgcentrum Weltevreden aan de Professor Debeyeweg. Verder gaat de gemeente De Bilt een meldpunt realiseren om eenzaamheid te bestrijden en de samenhang in de wijken te bevorderen: het sociaal steunpunt. Burgers en professionals kunnen meldingen doorgeven van bewoners die dreigen te vereenzamen of te verkommeren en worden gestimuleerd zelf ook contacten te leggen met de doelgroep. Doel is een netwerk van dagelijkse contacten om eenzaamheid tegen te gaan.

Wonen, welzijn en zorg
Naast de twee projecten in De Bilt krijgen zeven andere initiatieven subsidie van de provincie. Het gaat om één project in Utrecht, twee in Leidsche Rijn en één in Wijk bij Duurstede en Maarssen, en twee gezamenlijke projecten in respectievelijk Zeist en Utrecht en Amersfoort, Soest en Leusden. Alle projecten hebben het vergroten en verrijken van het aanbod op het gebied van wonen, zorg en welzijn tot doel. De wensen van de cliënt staan hierbij centraal. Er is een groot aantal initiatieven op dit gebied, maar er komen er nog weinig van de grond. Met de subsidieverordening wonen, welzijn en zorg maakt de provincie snellere realisatie van dergelijke initiatieven mogelijk.

Subsidieregeling opnieuw opengesteld
De subsidieregeling werd in 2008 voor het eerst opengesteld. In totaal waren er 58 aanvragen voor opgeteld ruim EUR3,7 miljoen. Er was in 2008 EUR400.000 beschikbaar. Dit bedrag is verdeeld over de negen genoemde projecten. Dit jaar wordt de regeling opnieuw opengesteld. Ouder- of cliënteninitiatieven, zorgaanbieders, gemeenten en welzijnsorganisaties kunnen van 1 maart tot 1 mei 2009 aanvragen indienen. De regeling is een onderdeel van het programma Wel Thuis!. Met Wel Thuis! werkt de provincie aan een samenhangend aanbod van wonen, welzijn en zorg met als doel om mensen die zorg nodig hebben waar mogelijk thuis te laten wonen

Meer informatie
Gemeente De Bilt: Ingrid Verbeek, 030-2289501
Provincie Utrecht: Joyce Veul, 06-22412664

Meer informatie: Joyce Veul, telefoon 06-22412664