Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z03877

Vragen van het lid Koer Kaya (D66) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Dijksma, over blijvende ondoorzichtigheid van de kinderopvang. (Ingezonden 5 maart 2009)


1
Wat is uw reactie op het bericht "Kinderopvang blijft ondoorzichtig"? 1)


2
Onderschrijft u de conclusie van de MOgroep en BoinK dat de informele opvang aan huis geheel geschrapt had moeten worden? Zo ja, wat is de reden dat dat niet is gebeurd? Zo nee, waarom onderschrijft u deze conclusie niet?


3
Waarop is het bericht van uw ministerie gebaseerd dat er geen goede urenregistratie mogelijk is, die de koppeling tussen arbeidstijd en opvanguren goed uitdrukt?


4
In hoeverre bent u het eens met het Platform Kwaliteit Gastouderopvang (PKGO) dat deze koppeling tussen het aantal uren opvang en het aantal uren werk van ouders, een goede methode is oneigenlijk gebruik van de kinderopvangtoeslag tegen te gaan?


5
In hoeverre ziet u de gastouderopvang als goede vervanging van buitenschoolse opvang en dagopvang?


6
In welke mate bent u het eens met het PKGO dat drastische ingrepen in de gastouderopvang ­ zoals het meervoudig tariefstelsel ­ uiteindelijk zullen leiden tot hogere kosten?


7
Binnen welke termijn verwacht u een toezichthouder als de Opta, om de kinderopvangsector transparanter te maken, in te stellen?


8
Bent u bereid en in staat om deze vragen te beantwoorden vóór het rondetafelgesprek over kinderopvang dat de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van de Kamer organiseert op 11 maart a.s.?


1) de Volkskrant, 4 maart 2009: "Kinderopvang blijft ondoorzichtig"