CDA

Cornelis Visser: 'Europa moet publieke omroepen toekomst bieden'

De voorgenomen keuring die de Europese Commissie wil opleggen aan nieuwe media activiteiten van publieke omroepen is te zwaar en te gedetailleerd.

De plannen van de Europese Commissie leiden ertoe dat commerciële omroepen en uitgevers in de toekomst gaan bepalen welke nieuwe activiteiten hun publieke concurrenten mogen opstarten. Dat is onacceptabel. Dit zegt CDA-Europarlementariër Cornelis Visser (mediabeleid) naar aanleiding van de vandaag gehouden hoorzitting in het Europees Parlement over de rol van de publieke omroepen.

Aanleiding voor deze hoorzitting is de omroepmededeling van Eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging), die zij eind vorig jaar lanceerde. In deze omroepmededeling stelt Kroes dat nieuwe activiteiten van publieke omroepen moeten worden getoetst op eerlijke concurrentie.

Visser: 'Het medialandschap verandert snel. Er vindt een verschuiving plaats van analoge televisie naar digitale televisie. Daarnaast wint televisie via internet en via mobiele telefonie snel terrein.'

Commerciële tv-zenders en uitgevers beklagen zich over oneerlijke concurrentie door de publieke omroepen in de EU. Uitgevers stellen dat de publieke omroepen via websites nieuws aan de man brengen en dat dit ten kosten zou gaan van de kranten.

---