GroenLinks

Kamer maant kabinet tot meer steun aan Klimaatbeleid ontwikkelingslanden

5 maart 2009

Dankzij een motie van GroenLinks Kamerlid Kees Vendrik heeft een Kamermeerderheid het kabinet vanmiddag gedwongen om meer te doen aan het bij elkaar brengen van fondsen voor Klimaatbeleid in ontwikkelingslanden. Deze landen worden het hardst getroffen door klimaatverandering, maar hebben aan de oorzaak nauwelijks bijgedragen. De vervuiler moet betalen. Dus ook de Europese Unie.

De onderhandelingen binnen Europa hierover schieten niet op. Tegelijkertijd dringt de tijd, want een ruimhartige financiële toezegging van het Westen richting ontwikkelingslanden is broodnodig om dit jaar een zeer ambitieus mondiaal klimaatakkoord in Kopenhagen te sluiten.

Begin komende week vergaderen minister van Financiën van de Europese lidstaten over de financiering hiervan. Een Kamermeerderheid van GroenLinks, PvdA, SP, D66, PvdD en ChristenUnie, wil dat Nederland zich actiever opstelt en druk uit oefent op de andere lidstaten om snel tot een financieel bod te komen. En daarbij nieuwe vormen van financiering te omarmen.

Kees Vendrik