Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

16 februari 2009

Poolbelevenis
Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima bij de officiële afsluiting van het International Polar Year

Ter afsluiting van het vierde International Polar Year (IPY) organiseert de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) op 6 en 7 maart de 'Poolbelevenis 2009' in Middelburg. Via verschillende activiteiten kan het publiek de polen 'beleven' en meer te weten komen over poolonderzoek. Op vrijdagmiddag 6 maart zullen Hunne Koninklijke Hoogheden de Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden dit evenement met een bezoek vereren. De Poolbelevenis 2009 vindt plaats in en rond het Abdijcomplex, Middelburg. Media zijn na aanmelding van harte welkom.

Poolbelevenis

Al honderden jaren zijn onderzoekers gefascineerd door de Noord- en de Zuidpool, maar nog steeds is er veel onbekend. Welke geheimen herbergen deze werelden van sneeuw en ijs? Wat gebeurt er als het ijs smelt, omdat de aarde opwarmt? En welke gevolgen heeft dit voor de rest van onze planeet? Het antwoord op deze vragen en vele andere, is onder andere te vinden tijdens posterpresentaties, demonstraties en films. Daarnaast is er een vriezer om te voelen hoe koud het is op de polen, een replica van de sloep van Willem Barentsz en zijn er twee pool-educatietrucks speciaal voor jongeren.

De Poolbelevenis vindt plaats in en rond het Abdijcomplex in het centrum van Middelburg en is geopend voor het publiek op vrijdag 6 maart van 16.00-20.00 uur en op zaterdag 7 maart van 10.00-16.00 uur. Voor meer informatie over het programma, zie www.poolbelevenis.nl.

Koninklijk bezoek

Op vrijdagmiddag 6 maart zullen Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima aanwezig zijn bij de officiële afsluiting van het IPY. Het officiële programma vindt plaats in de Nieuwe Kerk in Middelburg. De Prins en Prinses en overige genodigden zullen onder andere worden toegesproken door prof. dr. Jos Engelen, voorzitter NWO, en prof. dr. Hans Oerlemans, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht op het gebied van de Groenlandse en Antarctische ijskappen. Vervolgens maakt het Paar een rondgang langs de verschillende onderdelen van de Poolbelevenis, waarbij poolonderzoekers hun werk en ervaringen zullen toelichten. Na deze rondgang is de Poolbelevenis 2009 vrij toegankelijk voor alle geïnteresseerden.

Wetenschappelijk sysmposium

Voorafgaand aan de publieksdagen vindt op donderdag 5 maart en vrijdagochtend 6 maart een wetenschappelijk symposium voor poolonderzoekers plaats. Alle Nederlandse onderzoeksprojecten die in het kader van het International Polar Year 2007/2008 zijn gestart zullen hier aan bod komen. Wetenschappers uit het hele land presenteren hun onderzoeksresultaten en zetten de toekomstplannen uiteen. De meeste IPY-onderzoeksprojecten lopen nog een aantal jaar door. Nederlandse wetenschappers zullen een belangrijke rol in het poolonderzoek blijven spelen.

International Polar Year 2007/2008

Het IPY 2007/2008 is georganiseerd om een nieuwe impuls te geven aan wetenschappelijk onderzoek van de poolgebieden. Tijdens het pooljaar zijn verschillende internationaal gecoördineerde onderzoeksprojecten naar de poolgebieden gestart, waarbij Nederlandse onderzoekers een prominente rol hebben gespeeld. De Poolbelevenis 2009 vormt de officiële afsluiting van het IPY 2007/2008. Dit betekent echter niet dat het onderzoek ten einde is. Juist nu moet het belangrijke werk dat tijdens het pooljaar is gestart, worden voortgezet. Kennisoverdracht en een breed publiek bewust maken van het belang van de poolgebieden is een van de aandachtsgebieden tijdens het IPY.

In het kader van het International Polar Year (2007-2008) is het Koninklijk Huis betrokken geweest bij een aantal activiteiten. Hare Majesteit de Koningin woonde in maart 2007 in Leeuwarden de start van het IPY bij. Verschillende leden van het Koninklijk Huis zijn in oktober 2008 aanwezig geweest bij een symposium in Paleis Noordeinde over dit onderwerp. De Prins van Oranje en Prinses Máxima brachten onlangs op uitnodiging van NWO een bezoek aan Antarctica.


---

Voor meer informatie en accreditatie media:


- David Redeker (NWO, Voorlichting en Communicatie)


- t.: +31(0)70 344 07 14, redeker@nwo.nl


- www.poolbelevenis.nl


- www.ipy.nl

Programma Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima

Vrijdag 6 maart, Nieuwe Kerk, Abdijcomplex te Middelburg

Aankomst: 13.50 uur

Toespraken Jos Engelen (NWO) en Hans Oerlemans (UU): 14.10 uur

Start rondleiding: 14.50 uur

Vertrek: 15.30 uur

NB!

Accreditatie tot uiterlijk woensdag 4 maart, 16.00 uur, per e-mail: redeker@nwo.nl, onder vermelding van naam, medium en functie.

Vanwege de beschikbare ruimte kan een beperkte toegangsregeling van kracht zijn. Pers wordt hierover donderdag 5 maart per e-mail geïnformeerd. Geaccrediteerde media worden verwacht tussen: 12.30 en 13.15 uur i.v.m. afsluiten terrein.

Geen media toegestaan tijdens de rondgang van de Prins en Prinses over de Poolbelevenis. Perspodium aanwezig bij de aankomst van het Paar en de toespraken in de Nieuwe Kerk. Na afloop van het bezoek is de Poolbelevenis toegankelijk voor media.

Poolbelevenis 2009

Abdijcomplex 1, Middelburg

Wetenschappelijk symposium: 5 maart van 11.00 - 17.00 uur, 6 maart van 09.00 - 12.30 uur.

Publieksdagen: 6 maart van 16.00 - 20.00 uur, 7 maart van 10.00 - 16.00 uur.

Voor meer informatie over het programma, zie www.poolbelevenis.nl

Meer informatie over IPY 2007/2008, zie www.ipy.nl

09-04