Academisch ziekenhuis Maastricht

Onderzoek samenwerking Máxima Medisch Centrum Publicatiedatum: 06-03-2009 Bron: Persbericht Auteur: Stafdienst Communicatie Datum: 06-03-2009

Maastricht UMC+ (azM en de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van Maastricht University) en Máxima Medisch Centrum in Eindhoven/Veldhoven (MMC) starten een studie naar verregaande samenwerking. Een bundeling van krachten biedt voordelen voor de patiëntenzorg, de onderwijs- en opleidingsmogelijkheden en de mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek.

Voordelen voor kwaliteit van zorg, onderwijs en onderzoek

Voor de 1,3 miljoen patiënten in de twee regio's biedt dit veel voordelen. De patiënten in Zuidoost-Brabant krijgen direct toegang tot academische zorg, terwijl voordelen als kleinschaligheid en nabijheid van het eigen ziekenhuis behouden blijven. Door samenwerking en het verdelen van patiëntenstromen is het bovendien mogelijk de wachttijden verder te verkorten en de kosten te verlagen. Hogere patiënttevredenheid en lagere kosten garanderen ook op langere termijn de beschikbaarheid van kwalitatief hoogstaande zorg.

De wens tot uitbreiding van de samenwerking is gebaseerd op het complementaire karakter van de twee samenwerkingspartners. Door de samenwerking met Maastricht UMC+ is MMC in staat meer patiënten topklinische- en basiszorg te bieden, omdat MMC snel toegang heeft tot specifieke kennis en kunde. Voor Maastricht UMC+ is het belangrijk dat MMC sterk is in haar basisspecialistische zorg en haar zorgprocessen heeft geoptimaliseerd. Maastricht UMC+ ziet in de samenwerking de mogelijkheid haar kennis sneller toegankelijk te maken voor een grotere patiëntengroep. MMC en Maastricht UMC+ kunnen door de samenwerking kennis en kunde bundelen, resulterend in sterke opleidingsfuncties en betere mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek.

Er wordt een projectorganisatie ingericht die gaat bekijken hoe aan deze samenwerking concreet vorm en inhoud wordt gegeven.

Noot voor de redactie,