Senternovem

06-03-2009 | Advies aan het kabinet: Lege gasvelden open houden voor CO2 opslag

Het kabinet moet zorgen dat lege gasvelden beschikbaar blijven voor de opslag van CO2. Daarnaast moet er onder regie van de overheid een leidingennetwerk gebouwd worden om de CO2 van de industrie en elektriciteitsbedrijven naar de lege gasvelden te vervoeren. Energie Beheer Nederland (EBN) en de Gasunie zijn de aangewezen partijen om daarvoor een Nederlandse CO2- transport en opslagstrategie te ontwikkelen. Dat staat in het advies van de TaskForce Carbon Capture and Storage (CCS) aan het kabinet.

Energiebesparing en duurzame energie hebben in het klimaatbeleid de hoogste prioriteit. Maar om aan de doelstellingen voor CO2 uitstoot te voldoen, is het noodzakelijk de komende decennia CO2 voorgoed ondergronds op te bergen. Lege Nederlandse gasvelden onder land en zee
- exclusief het Groningenveld - bieden ruimte voor de opslag van 1500 à 2000 miljoen ton CO2. De TaskForce CCS verwacht dat er de komende tientallen jaren behoefte is aan de opslag van 40 tot 50 miljoen ton CO2 per jaar. De totale jaarlijkse uitstoot van CO2 in Nederland is 172 miljoen ton. (CBS 2007)

Eisen aan CO2-transport en opslag:

* Geen concessies op veiligheid

* In de commerciële fase de kosten doorberekenen aan de vervuiler
* Alle aanbieders van CO2 hebben toegang tot het netwerk
* Mogelijkheid voor een actieve rol van marktpartijen

Gasvelden open
De komende jaren zullen veel gasvelden uitgeput raken. De huidige Mijnbouwwet schrijft voor dat het gasveld (de winningsputten) wordt afgesloten en dat de installaties worden verwijderd. De TaskForce CCS noemt dat een `zorgpunt' omdat diezelfde infrastructuur later weer nodig kan zijn voor de opslag van CO2. De TaskForce schrijft in haar advies dat de overheid moet kunnen bepalen welke velden `open' moeten blijven voor opslag. Daarnaast moet de overheid - via de EBN - lege gasvelden kunnen overnemen als de huidige eigenaar geen brood ziet in de opslag van CO2.

Leidingennetwerk
De TaskForce CCS is van mening dat het kabinet - net als bij de aardgasleidingen en het hoogspanningsnet - het beheer en de realisatie van een CO2 leidingennetwerk in publieke handen moet leggen. Daardoor worden ook minder rendabele delen van het netwerk aangelegd en in stand gehouden. Omdat de Gasunie veel ervaring heeft met het aanleggen van gasleidingen, komen zij het meest in aanmerking om het leidingennet te realiseren. De Gasunie en EBN zouden ook een `kwartiermakersrol' moeten vervullen bij de twee beoogde demonstratieprojecten in Rotterdam-Rijnmond en Noord-Nederland.

Download het 'Advies van de TaskForce CCS inzake de organisatie van de transport- en opslaginfrastructuur'.