Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 15 januari 2009

Werkconferentie over kwaliteitseisen logeeropvang

Onderzoek onder ouders van gehandicapte kinderen signaleert knelpunten

Voor ouders van kinderen met een meervoudig complexe handicap kan het soms handig of zelfs noodzakelijk zijn als zij de zorg voor hun kind tijdelijk uit handen kunnen geven. Die ouders kunnen dan gebruik maken van logeeropvang; meerdaags verblijf van hun gehandicapte kind in een daarvoor toegeruste omgeving. Voor het kind betekent dat een prettige tijd in een andere omgeving, voor de ouders even op adem komen en tijd voor ontspanning. Tenminste als de ouders vertrouwen hebben in de kwaliteit van de zorg. De BOSK, de landelijke belangenorganisatie van motorisch gehandicapten en hun ouders heeft recent onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de logeeropvang in Nederland. De resultaten van dit unieke onderzoek, inclusief een lijst van kwaliteitseisen vanuit ouderperspectief, worden gepresenteerd tijdens een werkconferentie op vrijdagmiddag 6 maart in Hotel van der Valk in Houten. Iedereen die betrokken is bij de zorg aan ernstig meervoudig gehandicapte kinderen is van harte welkom. Aanmelden bij de BOSK kan via info@bosk.nl of (030) 245 90 90.

Afgelopen jaren ontvingen de belangenorganisaties voor ouders van ernstig meervoudig gehandicapte kinderen (de BOSK, PhiladelphiaSupport en het kennisnetwerk Platform EMG (Ernstig Meervoudig Gehandicapten)) regelmatig berichten van ongeruste ouders over de logeeropvang voor hun ernstig gehandicapte kind. Deze ouders maakten zich zorgen over de kwaliteit van de zorg: deskundigheid van het personeel, continuïteit van de zorg, veiligheid van de omgeving en communicatie met de ouders.

Werkconferentie op 6 maart
Voor de genoemde organisaties was de ongerustheid van de ouders reden om het project Logeren Waarderen, goede logeervoorzieningen voor meervoudig complex gehandicapte mensen te starten. Hoofddoelstellingen waren een onderzoek onder gebruikers van de logeeropvang om de knelpunten duidelijk te krijgen én een bijdrage leveren aan de verbetering van de kwaliteit van de logeeropvang.

De resultaten worden gepresenteerd tijdens de werkconferentie op vrijdagmiddag 6 maart. Het programma bestaat uit een plenair deel voor informatieverstrekking en een aantal workshops om samen met de aanwezigen plannen te maken voor kwaliteitsverbetering.

Praktisch
Datum: vrijdag 6 maart 2009
Tijd: van 13.00 tot 18.00 uur
Locatie: Hotel van der Valk in Houten
Kosten: gratis voor ouders. E 30 voor de andere deelnemers.

Noot voor de redactie.