Rochdale

Leerlingen basisschool De Rozemarn spelen hoofdrol in leesboek

Leerlingen van de Openbare Basisschool De Rozemarn in Amsterdam Zuidoost krijgen op 6 maart het kinderboek Brand in Chocoladestad waarin ze zelf de hoofdrol spelen. Het is een actie van Stichting Ieder Kind Een Eigen Boek die al verschillende scholen in Zuidoost van dit bijzondere educatiemateriaal heeft voorzien. Samen met een bedrijf dat hart heeft voor zijn buurt kiest deze Stichting een school uit die kan profiteren van het initiatief. De boeken voor de Rozemarn worden mede mogelijk gemaakt door Woningstichting Rochdale.

De woningstichting, die brandpreventie hoog op de agenda heeft staan, vindt dat je met voorlichting van bewoners hierover niet vroeg genoeg kunt beginnen.Tijdens het uitdelen van de boeken zijn drie basisscholieren uitgerust in een brandweertenue en begeleiden zij leden van de brandweer Amsterdam-Amstelland naar de klas waar de rest het brandweerlied zingt. Kinderen kunnen daarna de brandweerauto bewonderen en deel uitmaken van een droge oefening.

Buurtbewoners

Iedereen komt zelf in het boek voor met de roep- en achternaam, de woonplaats, de leeftijd en de namen van drie vriendjes of vriendinnetjes. Met behulp van vrijwilligers en de leerkrachten worden de gegevens van alle kinderen verzameld. Buurtbewoners uit Gein in Amsterdam Zuidoost zijn ooit spontaan hiermee begonnen. Het initiatief bleek zon succes dat al gauw andere buurten wilden meedoen.

Tien procent
Stichting Ieder Kind Een Eigen Boek heeft als doel om zoveel mogelijk kinderen aan het lezen te krijgen en ze voor te lichten over een belangrijk thema. Tien procent van de kinderen van acht jaar op de Nederlandse basisscholen kan niet lezen. Deze lopen daardoor een leerachterstand op die nauwelijks wordt ingehaald. Ieder jaar halen 70.000 jongeren geen diploma. 61 procent van de gezinnen in armoede wijken heeft geen kinderboek in huis. De stichting vindt het cruciaal dat ook bij deze doelgroep leesmateriaal terecht komt.

Knettergek

Ook minister Vogelaar vond dit initiatief in Zuidoost belangrijk genoeg om op 13 november j.l. een aantal boeken uit te reiken op basisschool Onze Wereld. Het bleek haar laatste officiële bezoek als minister dat ondanks veel aanwezige journalisten nooit de media heeft gehaald. In haar boek twintig maanden knettergek blikt ze ook op dat moment terug.

Het initiatief wordt behalve veel vrijwilligers mogelijk gemaakt door: Stadsdeel Zuidoost, het Ministerie van Wonen Wijken en Integratie, Rabobank, diverse woningcorporaties, Brandweer Amsterdam-Amstelland, MAAZO, Toko Kai Hing, Bloemactief Ali, Kruidvat Ganzepoort, huurdercommissie Ymere Gein II en Boris Brigade, Vomar en bloemwinkel Lotus Amsterdamse Poort en Peijnenburg Koekjes.