Gemeente Beek


Expositie Fotogroep F68 in gemeentehuis Beek

Beek, 2 maart 2009

Op 6 maart a.s. opent wethouder Jan Bijen (bij afwezigheid van cultuurwethouder Thijs van Es) in het gemeentehuis van Beek een expositie van de bekende fotogroep F68. Jos Schatorjé, directeur van het Limburgs Museum te Venlo, zal hierbij een inleiding verzorgen. Muzikaal wordt deze opening omlijst door Jesse de Haas.

De expositie bestaat uit de volgende bijdragen:


* (N)Irgendwo. Een serie poëtische fotos van Ed Hoogenboom over een verlaten dorp in Duitsland. Deze serie kan als metafoor gezien worden voor het onderweg zijn in tijd en plaats; tussen ergens en nergens. Het betreft hier een reeks van 10 fotowerken waarin foto's van details van huizen worden gecombineerd met foto's die gemaakt zijn in de tuinen. Foto's van binnen en buiten zijn in één kader bij elkaar gebracht. De fotowerken nodigen de toeschouwer uit om vrij te associëren over de dingen die te zien zijn en daar zijn eigen gedachten over te vormen.

Ed Hoogenboom - (n)-irgendwo.jpg
* Henry Witpeerd exposeert een 12 tal zwart wit foto's over de Geul met details over de schoonheid van ons lokale snelst stromende riviertje van Nederland. Expressies in close up en beelden van verschillende jaargetijden.

Henri Witpeerd - de Geul


* 'The 8th day', onder deze noemer toont Ger Gulikers foto's van objecten, die door mensen werden gecreëerd en gewild of ongewild zijn verlaten of werden achtergelaten. Details, waar iedereen aan voorbij gaat zonder te worden waargenomen. Vergankelijkheid met een eigen natuurlijke schoonheid. De reeks bestaat inmiddels uit 12 series, gefotografeerd tussen 2003 en 2008.

Ger Gulikers - The 8th day


* George Meijers laat in zijn serie "Russische impressies" beelden zien van documentaire aard van een reis van Sint Petersburg naar Moskou. Het zijn voornamelijk foto's van mensen die op een snelle wijze gefotografeerd zijn. George heeft gekozen om deze impressies weer te geven in kleur omdat dit het kortst staat bij de de werkelijkheid en gebruikt een compactcamera om de vluchtigheid te benadrukken. Ondanks de vluchtigheid is er sprake van esthetische beelden van de hedendaagse Russen in de openbaarheid.

George Meijers - Russische impressies


* Een belangrijk thema in het werk van Guido Paulussen is het fotograferen van plekken waar "De Tijd" vorm en betekenis heeft veranderd. De oorspronkelijke functies zijn verdwenen en er komt iets anders voor in de plaats. Zo ook in deze serie: "Silent Memories". Foto-medaillons op graven in Wallonië. Bedoeld als herinnering aan de overledene , om iemand niet te vergeten.. Maar de tijd wist op de duur deze herinnering uit, het vervaagt en verdwijnt soms helemaal. Misschien lokt dit proces een nieuwe interesse op. Wie was deze persoon, hoe zag hij of zij eruit, wat voor leven heeft zo iemand geleid.

Guido Paulussen - Fading memo

De expositie is t/m 3 april te bezichtigen, en wel op:
* maandag t/m vrijdag van 9.00 - 12.30 uur,
* op woensdag van 14.00 - 17.00 uur

* en op zondag 29 maart (Paasveemarkt) van 11.00 - 17.00 uur.