Ministerraad


Nieuwe regels voor certificerende en keurende instellingen en certificaathouders

Persbericht | 06-03-2009

Nieuwe regels moeten het functioneren van certificerende en keurende instellingen en ook van certificaathouders verbeteren. Een beter toezicht zorgt ervoor dat veiliger en gezonder gewerkt kan worden met bijvoorbeeld liften of bij het verwijderen van asbest. De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met een daartoe strekkende wijziging van het Arbobesluit en Warenwetbesluiten.

Bedrijven die liften keuren of asbest verwijderen, moeten zich laten certificeren door onafhankelijke certificerende en keurende instellingen, de zogenaamde cki's. Uit een evaluatie blijkt dat zowel de beoordelingen als het toezicht kan worden verbeterd. Ook is er behoefte aan meer duidelijkheid over de voorwaarden waar instellingen en certificaathouders aan moeten voldoen.

In de nieuwe opzet beoordeelt de Raad voor Accreditatie of een certificerende en keurende instelling voldoet aan door de minister vastgestelde eisen. Bij een positieve beoordeling en acceptatie door de minister blijft de Raad voor Accreditatie periodiek controleren of de certificerende en keurende instelling blijft voldoen aan alle eisen. Daarnaast houdt het Instituut voor Werk en Inkomen nog onafhankelijk toezicht op certificerende en keurende instellingen die op de commerciële markt opereren.

De eisen waaraan de certificerende en keurende instellingen moeten voldoen, worden aangescherpt. Een certificerende en keurende instelling houdt zijn aanwijzing vier jaar. Verder krijgt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meer en duidelijker mogelijkheden om op te treden tegen certificerende en keurende instellingen die zich niet aan de regels houden.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.