VVD


6-3-2009

Werkloze ouder is slechte ouder volgens Rouvoet

De VVD vindt het bizar dat een kind met werkloze of gescheiden ouders in de nabije toekomst een `code rood' meekrijgt, wat inhoudt dat de kans groot is dat er opvoedingsproblemen ontstaan.

In het kader van de nieuwe richtlijn `Vroegsignalering psychosociale problemen' hebben schoolartsen er sinds kort de taak bij om ieder kind door middel van een vragenlijst te screenen op moeilijkheden thuis.

In deze overheidsrichtlijn staat dat circa 11 tot 28 procent van alle kinderen in Nederland psychosociale problemen heeft.

Woordvoerster Ineke Dezentjé Hamming: "Gelukkig gaat het met het overgrote deel van de kinderen in Nederland goed. Waarom is het dan nodig dat álle kinderen deze vragen moeten beantwoorden? Het lijkt me dat gerichter beleid op de groep waar het niet goed mee gaat, meer effect sorteert. Bovendien vindt ik het erg stigmatiserend om te zeggen dat sommige van de `risicofactoren' die worden genoemd - gescheiden ouders, laaggeletterdheid thuis, werkloosheid - zouden wijzen op slecht ouderschap."

De VVD wil ook van de minister weten of de beantwoording van de vragen inderdaad wordt opgenomen in het Elektronisch Kind Dossier (EKD).

"Dit lijkt op een verdere aantasting van de privacy van kinderen en ouders. Een tijdelijke werkloosheid kan dus leiden tot een permanente aantekening in het EKD! Het verbaast mij dan ook zeer dat dergelijke ingrijpende privacyvraagstukken direct aan de kinderen en ouders worden voorgelegd en niet aan de Tweede Kamer", aldus Dezentjé Hamming.

De VVD is van mening dat het kabinet veel gerichter moet werken als het gaat om de aanpak van psychosociale problemen bij jongeren en heeft opheldering gevraagd bij de minister voor Jeugd en Gezin.

Klik hier om de Kamervragen te lezen.

5 maart 2009