Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


Persbericht

Nijmegen, 5 maart 2009

Goede resultaten Leren en Werken beloond

2 miljoen voor nieuwe leerwerktrajecten in de Stadsregio Arnhem Nijmegen

Op dinsdag 3 maart brachten de Directeuren-generaal van OCW en SZW een werkbezoek aan het initiatief Leren en Werken versterken in de Stadsregio Arnhem Nijmegen. Tijdens dit werkbezoek werd 2 miljoen euro subsidie toegekend aan het vervolgproject Leren en Werken 2009-2010.
Jan Vissers, directeur Kenniscentrum SVGB en subsidieaanvrager van het vervolgproject, nam namens alle projectpartners de cheque in ontvangst. Dit subsidiebedrag zal de komende twee jaren worden besteed aan het realiseren van 4.000 leerwerktrajecten voor werkzoekenden, begeleiding van werk-naar-werk en voor jongeren zonder startkwalificatie. Het is de eerste subsidie die in het kader van de tijdelijke stimuleringsregeling leren en werken is toegezegd.

Doel van het project is om in gezamenlijkheid met alle partijen de scholingsgraad van de werkende en niet-werkende beroepsbevolking te verbeteren. In het eerste project zijn in twee jaar tijd meer dan 1800 extra diploma's behaald door de inspanningen van de partijen. Hiermee is de doelstelling van het project, 1200 leerwerktrajecten, ruimschoots gehaald.

De samenwerkende partijen willen hun krachten bundelen om de arbeidsparticipatie te verhogen en vraag en aanbod in de regio beter op elkaar af te stemmen. Zeker in tijden van financiële crises ligt er voor het samenwerkingsverband Leren en werken in de Stadsregio Arnhem-Nijmegen een taak om werkzoekenden die nu aan de kant staan te betrekken bij de arbeidsmarkt en de met werkloosheid bedreigden bij te scholen en toe te leiden naar ander werk.

De vraag vanuit de markt staat centraal en op basis daarvan zijn de sectoren zorg, detailhandel en horeca, MKB techniek en industrie benoemd. Verder wordt het mobiliteitsprobleem rondom NXP opgepakt.

Bij de projecten zijn betrokken: de gemeenten Arnhem en Nijmegen, de UWV WERKbedrijven uit deze steden (voorheen het CWI en het UWV), ROC Nijmegen en Rijn IJssel, de Hogeschool van Arnhem Nijmegen, een groot aantal landelijke kenniscentra en het regionale bedrijfsleven (vertegenwoordigd door de KvK en VNO-NCW Midden). Ze werken nauw samen om werkenden en werkzoekenden om-, bij- en op te scholen en toe te leiden naar werk of naar ander werk. Enerzijds met traditionele vormen van onderwijs, waarbij leren en werken wordt gecombineerd (duale trajecten) en anderzijds door de inzet van EVC-instrumenten. Hiermee kunnen zogenaamde ervaringscertificaten worden afgegeven op basis van wat mensen in de praktijk hebben geleerd.