FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten stuurt brandbrief aan banken over scheepsbouw

FNV Bondgenoten heeft een brandbrief aan de Raden van Bestuur van de ING Bank, Rabobank Nederland en ABN AMRO Bank gestuurd over de eisen die deze banken stellen voor kredietverlening aan de Scheepsnieuwbouw.

De Scheepsnieuwbouw wil een beroep doen op de regeling Borgstelling Scheepsnieuwbouw. Daarbij staat de overheid garant voor de lening, maar zij verbindt er wel regels aan. De banken willen echter dat de overheid geen enkele voorwaarde stelt; de banken willen geen enkel risico lopen. Dat betekent, dat de overheid niet garant kan staan en dat er geen orders bij Nederlandse scheepsbouwers kunnen worden geplaatst.

FNV Bondgenoten bestuurder Ruud van den Bergh: "Dit is voor ons onacceptabel! Het gaat hier om Nederlandse maakindustrie waar 35.000 gezinnen direct een boterham aan verdienen en waarvan vele toeleveringsbedrijven afhankelijk zijn. Ik vind het schandalig dat de banken zulke eisen stellen. Ze vertrouwen de overheid blijkbaar niet. Waarom kan precies zo'n regeling in Duitsland wel functioneren en nu wij er een keer een beroep op doen niet?"

FNV Bondgenoten roept de Raden van Bestuur van de banken op, hun verantwoordelijkheid te nemen en invulling aan de regeling te geven zodat de Nederlandse Scheepsbouw haar positie in de markt kan behouden.