Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Bestuurders geven startsein baggerwerk Kralingse Plas

Woensdag 25 februari klonk de start van het baggerwerk in de Kralingse Plas. De baggerwerkzaamheden zijn het begin van een serie maatregelen die de waterkwaliteit in de plas flink gaan verbeteren. Dagelijks bestuurder Lucas de Boer van de deelgemeente, gedeputeerde Lenie Dwarshuis en dijkgraaf Hans Oosters visten gezamenlijk een bord uit de plas. Het lood gaat eruit, stond daar in dikke letters op geschreven.

De Kralingse Plas kent jaarlijks meer bezoekers dan de Efteling, merkte Lucas de Boer op. De plas en het bos zijn in de wijde omgeving zeer geliefd bij recreanten. Dijkgraaf Hans Oosters bevestigde dat: Een week of zes geleden schaatste ik hier nog de plas over, onder een gouden, ondergaande zon. Schitterend. Een miljoeneninvestering maakt deze plas tot een ecologisch juweeltje, midden in de stad. En dat verdient deze plek ook. Lenie Dwarshuis benadrukte het belang van Europa: Mede dankzij Europees geld kunnen we hier echt iets moois maken.

De komende twee jaar gaan het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, de gemeente Rotterdam, de deelgemeente Kralingen-Crooswijk en de provincie Zuid-Holland aan de slag met een gezamenlijk sanerings- en inrichtingsplan voor de plas.

(Foto: POL fotografie BV).

De waterkwaliteit gaat er flink op vooruit. Nu nog is een deel van de bodem verontreinigd met lood, dat via witloodfabrieken eind negentiende eeuw in het water belandde. Het lood is niet schadelijk voor de gezondheid, maar wel slecht voor de waterkwaliteit en waterplanten- en dieren. Ook zitten er te veel voedingsstoffen in het water, die de groei van blauwalgen stimuleren. In de Kralingse Plas leidt dat regelmatig tot een negatief zwemadvies of zwemverbod. In 2010 is het werk klaar en is het water in de plas weer schoon en helder.

Kranen op drijvende pontons graven het verontreinigde slib uit de Kralingse Plas (Foto: Rinus Heykoop).