ABVAKABO FNV

FNV project duurzaam werken

Zeventig procent van het nationale energieverbruik is voor rekening van bedrijven. De grootste energiebesparing kan dus op de werkvloer behaald worden. Ruim driekwart van de Nederlandse werknemers vindt dat er in hun bedrijf meer aandacht aan milieu besteed moet worden. Een meerderheid denkt ook dat er veel te verbeteren valt in hun eigen bedrijf. Met het project Duurzaam Werken willen ABVAKABO FNV, FNV Bondgenoten en de FNV Vakcentrale aandacht vragen voor en bijdragen aan de verduurzaming van de werkplek.

Innovatie

De bonden willen in dit project zowel de werknemer in het algemeen, als werknemersvertegenwoordigers en kaderleden specifiek bereiken. Met voorbeelden, tools en ondersteuning zullen zij worden geholpen om innovatieve manieren te vinden ter vermindering van het energieverbruik en verduurzaming van de werkplek. Concreet kun je hierbij denken aan het vergroenen van het woon-werk verkeer, maatregelen om energie te besparen, vermindering van het gebruik van papier, en duurzaam inkopen. Ook de inzet van groene arbeidsvoorwaarden in FNV CAO-onderhandelingen maakt onderdeel uit van dit project.

In vijftien organisaties, zowel uit de markt- als publieke sector, starten de bonden dit voorjaar `pilots' rondom duurzaam werken. Samen met deze bedrijven worden praktische methoden ontwikkeld om de werkplek te verduurzamen. Via een interactieve website kunnen werknemers kennis opdoen, ervaringen uitwisselen, en tools voor de eigen werkplek vinden.

Wat vragen wij van deelnemende pilotbedrijven/organisaties:


* Ondernemingsraad/kaderleden willen actief aan de slag met duurzaamheid (dat kan breed zijn: milieu, duurzaam inkopen, maar bijv. ook eerlijke producten).

* De Ondernemingsraad/kadergroep als geheel wil met duurzaamheid aan de slag.

* Meerdere OR-leden/kaderleden zijn bereid zich te verdiepen in het thema duurzaamheid, dan wel hebben zij reeds kennis op dit gebied.
* Meerdere OR-leden/kaderleden van een bedrijf zijn bereid naar alle (vier) bijeenkomsten te komen (1 startbijeenkomst, 2 regiobijeenkomsten en 1 slotbijeenkomst in de loop van 2009 en 2010).

* De deelnemers van de netwerkbijeenkomsten koppelen hun ervaringen en bevinden terug naar de gehele OR/kadergroep.
* De OR-leden/kaderleden voeren een nul- en een eindmeting uit (hiervoor wordt vanuit de projectorganisatie. een meetinstrument beschikbaar gesteld).

* De OR/kadergroep agendeert het thema duurzaamheid tijdens het overleg met de werkgever.

* De OR/kadergroep streeft er naar met de werkgever afspraken te maken omtrent duurzaamheid (bijv. duurzaam inkopen, minder energieverbruik, minder papierverbruik etc.)
* De OR/kadergroep koppelt regelmatig terug omtrent het FNV project duurzaam werken naar de werknemers in het bedrijf.
* Middels dit project wil FNV, naast de bekende thema's zoals loon en reorganisaties, ook zichtbaar zijn op andere thema's zoals duurzaamheid. Gedurende dit project probeert de OR/kadergroep bij te dragen aan het vergoten van de zichtbaarheid van FNV op het thema duurzaamheid.

Wat bieden wij pilotbedrijven/organisaties:


* Inhoudelijke ondersteuning op dit thema (middels een site, de netwerkbijeenkomsten, een bedrijfsbezoek, en een `toolkit').
* Gedurende het project wordt een `toolkit: duurzaam werken' voor OR-en en kaderleden ontwikkeld.

* Er wordt een website ontwikkeld voor werknemers waar men informatie kan vinden en goede ideeën kan delen over duurzaamheid.
* Procesmatige ondersteuning.

* Een netwerk van kaderleden (zowel ABVAKABO FNV als FNV Bondgenoten) uit 14 verschillende bedrijven om kennis en expertise te delen. Bijvoorbeeld het delen van goed voorbeelden.
* Een netwerk om de kennis ten aanzien van duurzaamheid te vergroten.

* Eén startbijeenkomst, twee regiobijeenkomsten en één slotbijeenkomst (2 in 2009 en 2 in 2010).

* Eén bedrijfsbezoek/activiteit waarbij mensen vanuit de projectorganisatie het bedrijf komen bezoeken en er aandacht is voor het thema duurzaamheid.

* En last but not least dat je in je eigen bedrijf duurzaam werkt!!!

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd in dit project, hebt u ideeën over de duurzaamheid op uw werkplek? Wilt u uw organisatie aanmelden als `pilotbedrijf'? Laat het ons weten en neem contact op met Jerry van den Berge via , of 079-35336327.