Ministerie van Buitenlandse Zaken

Herstel contact met Rusland wijs besluit van NAVO

06 mrt 2009 | De NAVO heeft besloten de dialoog met Rusland te hervatten. Dat hebben de ministers van Buitenlandse zaken van de NAVO-lidstaten in Brussel besloten. De NAVO-Rusland-raad zal zo snel mogelijk weer bij elkaar komen. `Een wijze beslissing, ook al hebben sommige landen daar moeite mee,' aldus minister Verhagen.

De bijeenkomsten van de NAVO-Rusland-raad waren opgeschort als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Georgië in augustus.

Minister Verhagen benadrukte dat de NAVO niet alleen zaken in de raad zal bespreken waar overeenstemming over is, maar ook de zaken waaover verschil van mening met Rusland bestaat. De NAVO zal zich blijven uitspreken voor het respecteren van de grenzen en de soevereiniteit van Georgië.

`De relatie met Rusland is veelomvattend en complex,' zei minister Verhagen. `Het is in het belang van de veiligheid in Europa dat we daarover ook in de volle breedte kunnen spreken.' Als voorbeeld van gespreksonderwerpen noemde hij het tegengaan van de verspreiding van kerntechnologie, wapenbeheersing, en de bestrijding van het terrorisme.