Menzis breidt preferentiebeleid uit

06/03/2009 15:16

Menzis zorg en inkomen

Per 1 juni 2009 breidt Zorgverzekeraar Menzis het preferentiebeleid uit met tien werkzame stoffen. De prijzen van de medicijnen waar deze werkzame stoffen in zitten zullen naar verwachting dalen. Deze prijsdalingen komen ten goede aan de premiebetaler.

Menzis heeft bewust gekozen voor een beleid waarmee we de zorgkosten kunnen terugbrengen door voor een flink aantal medicijnen de goedkopere variant te vergoeden. Dit is gunstig voor het eigen risico van de premiebetaler en heeft een drukkend effect op de zorgpremie.

Succesvolle prijsdaling

Prijzen van preferente merkloze geneesmiddelen zijn na de eerste ronde preferentiebeleid in juli 2008 met gemiddeld 80% gedaald. Voor geneesmiddelen, die toen niet in ons preferentiebeleid zaten is de prijs sindsdien onveranderd gebleven. Van de nu gekozen geneesmiddelen wordt nog steeds voor een aanzienlijk aantal de duurste variant voorgeschreven.

Het beste medicijn

Het preferentiebeleid doet niets af aan de kwaliteit van het geneesmiddel dat de patiënt krijgt voorgeschreven. De arts beslist altijd welk geneesmiddel hij voorschrijft. Indien een duurder product medisch noodzakelijk is, vergoedt Menzis dat gewoon.

Aanpassingen

Menzis heeft twee wijzigingen doorgevoerd in haar preferentiebeleid. Ten eerste krijgen fabrikanten en apotheken nu 2 maanden de tijd om zich op ons beleid voor te bereiden; dat was een maand. Ten tweede biedt Menzis de geneesmiddelenfabrikanten meer ruimte om hun product in ons beleid opgenomen te krijgen.

De uitbreiding van het beleid betreft veelal geneesmiddelen, die recent uit patent zijn gegaan. De tien werkzame stoffen zijn:


- betahistine


- bicalutamide


- cyproteron/ethinyloestradiol


- fentanylpleisters


- fexofenadine


- granisetron


- octreotide


- pergolide


- ropinirol


- venlafaxine.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,