Gemeente Voorschoten


Traverse loopt half jaar uit door bundeling werkzaamheden

20090306 traverse De gemeente Voorschoten werkt aan ingrijpende vernieuwing van de Traverse, de doorgaande weg tussen Leidschendam en Leiden. Op dit moment is 1,2 kilometer van de 2,6 kilometer Traverse gereed, bijna de helft van het tracé. Wel moeten extra werkzaamheden worden uitgevoerd die niet waren voorzien. Het gaat om kabel- en leidingwerk van de nutsbedrijven en om de vernieuwing van rioleringen. Hierdoor loopt het Traverse-project een half jaar vertraging op. De nieuwe weg zal medio 2010 gereed zijn in plaats van eind van dit jaar. De gemeente Voorschoten betreurt de vertraging, maar verkiest een grondige aanleg boven half werk. Door de bundeling van werkzaamheden is het niet nodig om weg en stoepen snel na de aanleg van de Traverse opnieuw open te breken. Voorschoten kijkt daarmee uit naar een nieuwe, fraaie hoofdweg die weer decennia lang mee kan.

Momenteel wordt het laatste deel van de Veurseweg aangepakt. De laatste haagjes en bomen krijgen hun plek en fiets- en voetpad wordt verder afgewerkt. Parkeerplaatsen worden langzaam aan weer vrij gegeven. De oude lichtmasten zijn verwijderd en de nieuwe lichtmasten inclusief bekabeling zijn geplaatst. Ook de oneven zijde van de Veurseweg krijgt geluidsarm asfalt. Verder wordt dit voorjaar de middenberm ingezaaid met een bloemrijk mengsel, zodat in april de hele Veurseweg gereed is en er fraai uitziet.

Planning vanaf maart 2009
In de week van 9 maart vervangen de nutsbedrijven de waterleiding, gasleiding en elektriciteitskabels in de Leidseweg, tussen de Raadhuislaan en de Bachlaan (oneven zijde). De werkzaamheden gaan ongeveer 8 weken duren. Het gaat om ingrijpende werkzaamheden - het werk wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de nutsbedrijven
- die overlast zullen veroorzaken. Bestrating inclusief stoepen worden open gebroken. Fietsers worden omgeleid. Lange tijd zal er geen parkeren aan de evenzijde mogelijk zijn. Bewoners zullen in de omgeving een plaatsje moeten zoeken.

Verder krijgt de Nassauwijk nieuwe riolering en worden aan de Koningin Julianalaan alvast de bomen gerooid in verband met de vernieuwing van de riolering en de aanleg van de geplande rotonde.

Bereikbaarheid
Huizen en bedrijven langs de Leidseweg blijven bereikbaar. Dit geldt ook voor het gemeentehuis. Bezoekers kunnen wel hinder ondervinden van het werk dat ook plaats vindt voor de deur van het gemeentehuis.

Werk vanaf mei 2009
Vanaf mei 2009 start het werk aan de oneven zijde van de Koningin Julianalaan. Daarna begint de aannemer (najaar 2009) met de aanleg van de rotonde in de Leidseweg. Ook start dan de aanpak van de even zijde van de Koningin Julianalaan. De overige werkzaamheden aan de Leidseweg, vanaf de Bachlaan, vinden plaats in 2010.Omleidingen De werkzaamheden aan de Koningin Julianalaan en het deel van de Leidseweg tot aan de Bachlaan zullen overlast voor het verkeer en voor omwonenden veroorzaken. Wel zal de gemeente tijdens deze werkzaamheden (medio april-mei) een omleidingsroute instellen, waardoor verkeer komend vanuit de richting Leidschendam via onder meer de Koninklijke Marinelaan, Oranjeboomstraat, Professor Einsteinlaan en Badhuisstraat weer op de Leidseweg uitkomt.

Om het verkeer geordend te laten verlopen is op bepaalde wegdelen eenrichtingsverkeer ingesteld. Dat geldt voor de volgende wegdelen:
* Leidseweg/Koningin Julianalaan, tussen Bachlaan en Schoolstraat/Wijngaardenlaan;

* Koninklijke Marinelaan, tussen Zwaluwweg en Merelhof;
* Oranjeboomstraat.

Langzaam verkeer en parkeren
Tijdens de werkzaamheden wordt ook het fietsverkeer deels door de wijken geleid. Dit
staat met borden aangegeven. Voetgangers krijgen alternatieven langs de bestaande
route aangeboden. Alle straten blijven, soms echter via de omleidingsroute, bereikbaar. Parkeren aan de zijde waar wordt gewerkt is niet mogelijk. Bewoners wordt verzocht uit te wijken naar omliggende straten.

Communicatie
De gemeente realiseert zich dat alle hinder van de werkzaamheden erg vervelend zijn voor de inwoners. Daarom communiceert de gemeente over het werk en de tijdelijke overlast met belanghebbenden via o.a. (nieuws)brieven, de krant, de website en bewonersavonden. Ook zet de gemeente zich in om zoveel mogelijk vragen en klachten van bewoners goed af te handelen. Op maandag 9 maart komt de laatste nieuwsbrief uit.

Met de vernieuwing van de Traverse krijgt Voorschoten een veilige, lommerrijke doorgaande route. De nieuwe Traverse heeft twee smalle rijbanen en een bloemrijke middenberm.

* 6 maart 2009