Partij van de Arbeid

'Pensioenuitkering niet automatisch verlagen'

06-03-2009 03:51

PvdA-kamerlid Tichelaar wil niet dat pensioenfondsen volgend jaar zomer automatisch worden gedwongen pijnlijke maatregelen te nemen. Daarom wil hij in mei 2010 een moment van wijsheid inbouwen om te voorkomen dat onnodig harde maatregelen worden genomen, zoals het verlagen van de pensioenuitkeringen.

Ongeveer de helft van de pensioenfondsen, die bij elkaar goed zijn voor 75 tot 80 procent van de deelnemers, hebben door de financiële crisis minder geldreserves dan toezichthouders voorschrijven. Donner wil de fondsen meer tijd geven om hun dekkingsgraad op orde te brengen. In plaats van de drie jaar die wettelijk is voorgeschreven voor een herstelplan, krijgen fondsen maximaal vijf jaar de tijd. De PvdA staat achter deze beslissing. De partij pleitte er eerder al voor dat pensioenfondsen voldoende tijd krijgen om zich te herstellen van de kredietcrisis. Jacques Tichelaar zei hier eerder over: 'Daarmee willen we voorkomen dat onnodig moet worden gehakt in de hoogte van de pensioenuitkeringen of dat de premies onnodig worden opgehoogd.'

Donner stelde in het debat dat pensioenfondsen in de zomer van volgend jaar wel direct maatregelen moeten nemen als duidelijk is dat een fonds de buffers ook niet in vijf jaar op orde kan krijgen. Volgens de aangepaste regeling van Donner moeten pensioenfondsen in de zomer van volgend jaar wel direct maatregelen nemen als duidelijk is dat een fonds de buffers ook niet in vijf jaar op orde kan krijgen. Dat kan verlaging van de uitkering voor gepensioneerden betekenen of verhoging van de premies voor werkenden.

Tichelaar heeft voorgesteld hiervoor een moment van wijsheid in te bouwen, om te bekijken of er geen onnodig harde maatregelen worden genomen, zoals het verlagen van de pensioenuitkeringen. Wanneer de beurzen zich herstellen, kan het volgend jaar bijvoorbeeld niet meer nodig blijken om de pensioenen te bevriezen. Tichelaar: 'Je moet geen pijnlijke maatregelen nemen als je een herstel van de economie, rentestanden en beurskoersen ziet en achteraf moet constateren dat het allemaal onnodig was. Donner heeft inmiddels aangeven met het voorstel van Tichelaar akkoord te gaan.

Tichelaar wees er tenslotte ook op dat getoetst moet worden of fondsen wel genoeg doen om hun buffers op orde brengen: Het mag ook geen automatisme zijn om alle problemen naar de toekomst te verschuiven.'