CDA

Van Hijum: Snelle werkhervatting cruciaal voor kansen werkloze

Het CDA in de Tweede Kamer steunt het voorstel van minister Donner om werklozen die langer dan een jaar in de WW zitten, te verplichten om elke baan die hen wordt aangeboden te accepteren. Het eventueel lagere inkomen wordt daarbij via de WW aangevuld. Werkhervatting wordt financieel lonend door de nieuwe inkomsten slechts voor 70% te verrekenen met de WW-uitkering.

Volgens CDA-kamerlid Eddy van Hijum is het van groot belang dat mensen die werkloos raken de aansluiting met de arbeidsmarkt niet verliezen. âHet perspectief van iemand die langer dan een jaar werkloos is, is ronduit slecht. Hoe langer werkloos, hoe moeilijker het wordt om op het oude opleidings- en inkomensniveau terug te keren. We moeten daarom stevig inzetten op âvan werk naar werkâ bij ontslag, scholing en de overstap naar een baan in een andere sector mogelijk maken. Het verplichte werkaanbod na een jaar werkloosheid moet vooral worden gezien als een stok achter de deur.â

Recent onderzoek van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) naar de gevolgen van massaontslagen in de laatste economische recessie onderstreept het belang van een snelle werkhervatting. Mensen die snel een nieuwe baan vonden, slaagden er over het algemeen goed in om hun inkomen te behouden of zelfs te verbeteren. Mensen die langdurig werkloos waren, kregen veelal te maken met een structurele daling van het inkomen. De Raad stelt daarom dat het benutten van âtussentijdse arbeidsplaatsenâ, zoals uitzendbanen of tijdelijke banen, te verkiezen valt boven langdurige werkloosheid.

Het CDA onderkent wel dat de maatregel niet voldoende zal zijn om de gevolgen van de huidige economische crisis op te vangen. Om te voorkomen dat mensen langdurig werkloos raken zijn daarom in alle regioâs mobiliteitscentra ingericht en is werktijdverkorting mogelijk gemaakt voor bedrijven in acute nood. Daarnaast heeft het kabinet maatregelen genomen waardoor het voor werkgevers door bijvoorbeeld premiekortingen aantrekkelijker wordt om oudere werklozen aan te nemen. Het kabinet bezint zich momenteel op aanvullende maatregelen om werkloosheid via onder meer scholing en deeltijd-WW tegen te gaan. âWe moeten nu echt alles op alles zetten om te voorkomen dat mensen langdurig langs de kant komen te staanâ, vindt Van Hijum.
---