European Union



RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE

NL

Brussel, 4 maart 2009

7200/09 (Presse 55)

P 029/09

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie naar aanleiding van het besluit van het ICC inzake het arrestatiebevel tegen president Al-Bashir

De Europese Unie heeft nota genomen van het besluit van de Kamer van vooronderzoek van het Internationaal Strafhof om een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen de president van Sudan, Omar Hassen al-Bashir, aan wie oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Darfur ten laste worden gelegd.

De EU herhaalt dat zij het Internationaal Strafhof en haar sleutelrol in de bevordering van het internationaal recht ten volle steunt en eerbiedigt.

De situatie in Darfur is op basis van resolutie 1593(2005) van de VN-Veiligheidsraad voor het Internationaal Strafhof gebracht voor onderzoek naar beschuldigingen van ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht en de mensenrechten. De VN-Veiligheidsraad heeft besloten dat de regering van Sudan en alle overige partijen bij het conflict in Sudan volledig zullen samenwerken met en alle nodige bijstand zullen verlenen aan het Hof en de openbaar aanklager.

Zoals zij in het verleden herhaaldelijk heeft gedaan, onder meer tijdens de zitting van de Raad van 16 juni 2008, dringt de EU er bij de regering van Sudan en alle overige partijen bij het conflict op aan, volledig samen te werken met het ICC, om te voldoen aan hun verplichtingen krachtens het internationaal recht, en de straffeloosheid in Darfur te bestrijden.

De EU herinnert in dit verband ook aan de verklaring van 31 maart 2008 van het EU-voorzitterschap namens de EU over de verjaardag van het doorverwijzen van de situatie in Darfur/Sudan naar het ICC, en aan de verklaring van 24 november 2008 van het EU-voorzitterschap namens de EU over het verzoek van de openbaar aanklager bij het ICC om aanhoudingsbevelen uit te vaardigen tegen leden van rebellengroeperingen die vermoedelijk verantwoordelijk zijn voor de moorddadige aanslag op de soldaten van de Afrikaanse Unie op 29 september 2007 te Haskanita.

De EU dringt er bij de regering van Sudan en de rebellenbewegingen in Darfur op aan, zich in de huidige situatie terughoudend op te stellen, zich te verbinden tot een onmiddellijk staken van de vijandelijkheden, de verdere inzet en de volledige uitvoering van het mandaat van UNAMID en de inspanningen van de humanitaire organisaties, die van vitaal belang zijn voor het overleven van miljoenen burgers in Darfur, te vergemakkelijken, en de regionale stabiliteit te bevorderen, onder meer door een verdere normalisatie van de betrekkingen tussen Sudan en Tsjaad.

De EU herinnert alle partijen bij het conflict aan hun verplichting om de burgerbevolking te beschermen en de mensenrechten, alsook de algemene beginselen van het internationaal recht, te eerbiedigen.

De EU verzekert de bevolking van Sudan van haar blijvende vastberadenheid en engagement; en roept alle partijen op, hun inspanningen op te voeren om een duurzame politieke oplossing voor het conflict in Darfur te zoeken, via de bemiddelingsinspanningen onder leiding van de gemeenschappelijke hoofdbemiddelaar van Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties, de heer Djibrill Bassolé, die door het regering van Qatar worden gefaciliteerd.

De Europese Unie is verheugd over het goodwill- en vertrouwensakkoord dat op 17 februari 2009 te Doha is ondertekend tussen de regering van Sudan en de Beweging voor recht en gelijkheid, en herinnert aan de verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie van 20 februari 2009.

De EU bevestigt dat het van fundamenteel belang is dat het algemene vredesakkoord te goeder trouw wordt uitgevoerd, en herinnert in dit verband aan haar verklaring van 9 januari 2009 bij de vierde verjaardag van de ondertekening van dat akkoord.

De EU is bereid met de relevante betrokken partijen via alle passende middelen te blijven samenwerken om bij te dragen tot vrede, gerechtigheid en stabiliteit in geheel Sudan.