Provincie Overijssel

Respect ondanks tegenstellingen

Jack Blom neemt manifest in ontvangst

Een grote groep volksvertegenwoordigers ging afgelopen woensdag op pad om poolshoogte te nemen bij de N340. De oude hessenweg richting de Drentse grens is hoognodig aan verbetering toe. In juni moeten Provinciale Staten een beslissing nemen over hoe de weg moet worden aangepakt. "We wensen u daarbij veel wijsheid toe!!" was een veelgehoorde uitspraak van de bewoners langs het tracé.

Huiswerk is begonnen
Het werkbezoek was een initiatief van Laura Antuma (CDA). "Heel belangrijk dat we als volksvertegenwoordigers ter plekke de situatie en de knelpunten in ogenschouw nemen. Daar kunnen we ons voordeel mee doen. Vandaag is ons huiswerk begonnen!" Niet alleen Statenleden maakten de tocht, ook gedeputeerde Klaasen en raads- en collegeleden van de betrokken gemeentes Zwolle, Ommen, Dalfsen en Hardenberg reisden mee.

Problemen, zorgen, twijfels en aanbevelingen
Burgemeester Elfers van Dalfsen zei daarvan later: "Een constructieve dag en een goede investering voor de contacten. Er was geen kloof tussen burger en politiek." Tientallen belanghebbenden en aanwonenden maakten hun opwachting langs het tracé om de politici in te lichten over hun problemen, zorgen, twijfels en aanbevelingen over de toekomstplannen met de N340.

Op de fiets
Projectleider Gerard van Weerd loodste het grote gezelschap langs een aantal belangrijke knelpunten. De eerste stop was bij de Anningahof. Deze moderne beeldentuin van Hib Anninga grenst pal aan de weg. Afgevaardigden van streekvereniging de Marsen en de vereniging Dijkzichtweg voerden daar het woord. In Ankum en Oudleusen stonden eveneens bewoners, particulieren en belangengroeperingen klaar. Daar verruilden de politici de bus voor de fiets, om te ondervinden wat scholieren elke dag moeten doen: oversteken op een drukke N340.

Fraaie natuur
In Mooirivier kwamen de Stichting Duurzaam door het Vechtdal, de TLN/EVO/KvK , de Ondernemersvereniging Dalfsen en de Fietsersbond aan bod. Bij Varsen en Witharen maakten bewoners hun opwachting. Daar bood de werkgroep gebiedsvisie Witharen een manifest aan. De vereniging 'Natuur en Milieu de Vechtstreek' liet vervolgens een stukje fraaie natuur in het Varsenerveld zien. Op die manier kregen de volksvertegenwoordigers een berg informatie mee naar huis om over na te denken.

Waardering
Klaasje Huisman (ChristenUnie): "Ik had deze dag niet willen missen. Het geeft me een goed gevoel en heb enorm veel waardering voor de betrokkenheid van de bevolking." De voorzitter van de commissie EMB, Jack Blom (CDA): "Een dag met veel sfeer en respect voor elkaar ondanks de tegenstellingen. Erg goed dat staten- en raadsleden en B&W's samen dit traject hebben gedaan."