Provincie Overijssel

Ruimte voor ideeën bij informatieavonden `Ruimte voor de Vecht'


Deze week hebben de eerste twee bijeenkomsten over `Ruimte voor de Vecht' plaatsgevonden. Ze werden goed bezocht. De inwoners van de gemeenten Ommen en Dalfsen toonden een grote betrokkenheid bij hun gebied. Veel vragen werden gesteld over de vecht en het Vechtdal en goede en vernieuwende ideeën kwamen naar voren.

Kansen pakken
Het werd al snel duidelijk dat `Ruimte voor de Vecht' niet om een gebiedsinrichting gaat, maar om een gezamenlijk kader om kansen te verzilveren. De aanleiding is natuurlijk de waterveiligheid; de Vecht moet in de toekomst meer water kunnen verwerken om het Vechtdal veilig te houden. En als hier dan toch maatregelen moeten worden genomen, dan willen we meteen kansen pakken in het gebied. Dit biedt een beter perspectief voor de recreatie en landbouw én ruimte voor natuur. Zo wordt het gebied sociaal en economisch versterkt.

Groepen
Het eerste gedeelte van de bijeenkomsten stond in het teken van informatie. Tijdens het tweede deel kwamen de inwoners aan het woord. In groepen werd gesproken over het Vechtdal. Wat moet blijven en wat kan maar beter worden veranderd?

Beeld van de toekomst
Het doel van de 11 samenwerkende partners van `Ruimte voor de Vecht' is duidelijk.Zij willen een veilig, aantrekkelijk Vechtdal en zoeken nu nog naar een verbeeldende leidraad om dit te bereiken. Hiervoor schetsen zij in de komende maanden een beeld van de toekomst van het Vechtdal. De ideeën van de bezoekers van deze avonden worden meegenomen in deze beelden van de toekomst van het Vechtdal. In de komende jaren zullen projecten worden uitgevoerd die hierbij passen. Dit jaar worden al de eerste projecten uitgevoerd.

Ruimte voor ideeën
Overigens blijft het niet bij deze twee bijeenkomsten. Op maandag 9 maart is de gemeente Hardenberg gastheer. De inwoners van de gemeente Zwolle krijgen op dinsdag 17 maart ruimte voor hun ideeën over `Ruimte voor de Vecht'.

Verdere informatie
Via de website www.ruimtevoordevecht.nl en de nieuwsbrief worden mensen op de hoogte gehouden van de voortgang. Ook is beloofd dat we later dit jaar terugkomen om de vorderingen te vertellen.