Gemeente Hulst


Persbericht - 06.03.2009

Blauwe rolemmers voor oud papier

Vorig jaar onderzocht de gemeente Hulst de mogelijkheid om blauwe rolemmers, voor het inzamelen van oud papier, in te voeren. Door de invoering van deze rolemmers wordt het gescheiden inzamelen van papier comfortabeler voor de inwoners. Dat kan resulteren in een grotere hoeveelheid gescheiden oud papier.

De inzameling van het oud papier wordt in de gemeente Hulst momenteel gedaan door diverse verenigingen. Voor de ingezamelde hoeveelheid oud papier krijgen zij een subsidiebedrag van 0,07 per ingezamelde kilo papier, wanneer deze huis-aan-huis wordt opgehaald. Als het papier wordt ingezameld in een gereed staande container dus wanneer de inwoners het zelf moeten brengen naar de vereniging dan wordt een subsidiebedrag van 0,04 per ingezamelde kilo verstrekt. De kosten voor de inzameling komen voor rekening van de verenigingen. De genoemde subsidiebedragen zijn daarmee niet de nettowinst voor de verenigingen.

Het onderzoek en het uitvoerig overleg met de verenigingen heeft erin geresulteerd dat voorgesteld wordt om in de gemeente Hulst de blauwe rolemmers voor de inzameling van oud papier in te voeren. De gemeente draagt zorg voor de benodigde inzamelvoertuigen en de verenigingen hebben aangegeven bereid te zijn vrijwilligers te leveren om de rolemmers te legen.

Uitgangspunt is dat de verenigingen door de invoering van de blauwe rolemmers er financieel niet op achteruit gaan. Wanneer een subsidiebedrag van 0,047 per ingezamelde kilo wordt betaald, is dit het geval. Het bedrag dient dan wel jaarlijks te worden geïndexeerd. Na de invoering van de blauwe rolemmers komen de kosten voor de inzameling voor rekening van de gemeente Hulst. Deze worden netto geraamd op circa 60.000,--. Voor het verspreiden van de rolemmers bij alle woningen en bedrijven in de gemeente is eenmalig een bedrag nodig van 50.000,--. De invoering van de blauwe rolemmers heeft geen effect op de reinigingsrechten zoals die in de gemeente Hulst worden geheven.

Tijdens haar vergadering van dinsdag 17 maart 2009 buigt de raadscommissie Ruimte zich over de invoering van de blauwe rolemmers. Het streven is dat de gemeenteraad vervolgens instemt met het voorstel tijdens haar vergadering van donderdag 2 april 2009.
---