Socialistische Partij

Ondernemers verdienen schadederving bij bouwprojecten


06-03-2009 * De SP wil dat ondernemers die de dupe zijn van lange of ingrijpende bouwprojecten hiervoor goed gecompenseerd worden. Nu is vaak een tegemoetkoming in de schade slechts geregeld voor een gepland bouwproject. Als een bouwproject echter vertraging oploopt of ingrijpender blijkt te zijn, zitten ondernemers vaak met grote kostenposten. Op verzoek van SP-raadslid Laurens Ivens gaat het stadsbestuur bekijken of de regels voor compensatie verbeterd kunnen worden.
Laurens Ivens
De gemeenteraad besprak donderdag de situatie in het Spiegelkwartier waar ondernemers twee jaar extra overlast ondervinden van de vertraagde renovatie van het Rijksmuseum. Ivens: "Deze ondernemers hebben op basis van de Rijksplannen besloten de schade voor een aantal jaar voor lief te nemen, in de wetenschap dat er daarna betere tijden zouden komen. Nu blijkt het verlies twee jaar langer te duren. Dat maakt het voor hen erg lastig."

Al eerder kaartte de SP problemen aan met ondernemers in onder andere Ganzenhoef, de Dapperbuurt en langs de Noord-Zuidlijn. Deze ondernemers werden het slachtoffer van vertragingen door respectievelijk een projectontwikkelaar, een corporatie en de gemeente. Ivens: "Gelukkig geeft wethouder Gehrels nu aan met de ondernemers uit het Spiegelkwartier bij het Rijk om compensatie te vragen. Deze compensatie zou ook voor die andere ondernemers op z'n plaats zijn. Het college heeft nu toegezegd deze regels nog eens beter te bekijken zodat ondernemers zo min mogelijk schade ondervinden door de traagheid in de bouw."