Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z04103

Vragen van het lid Pechtold (D66) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over voortijdig schoolverlaten door foute schoolkeuze. (Ingezonden 6 maart 2009)


1
Bent u bekend met het bericht dat vooral foute schoolkeuze leidt tot voortijdig schoolverlaten? 1)


2
Deelt u de mening van de onderzoekers dat de studiekeuzeproblematiek `topprioriteit' moet krijgen? Zo nee, waarom niet?


3
Deelt u de mening dat ook leerlingen in het vmbo later dan op hun veertiende een studiekeuze moeten kunnen maken daarbij rekening houdend met verschillen in interesses van leerlingen in de basis- en kaderberoepsgerichte en de theoretische leerwegen?


4
Bent u bekend met de aanpak van het Platform VMBO Intersectoraal en deelt u mijn mening dat deze een oplossing kan vormen voor het probleem van de foute schoolkeuze in het vmbo?


5
Hoe gaat u ervoor zorgen dat leerlingen op het vmbo een brede indruk krijgen van de loopbaanmogelijkheden binnen de verschillende sectoren van het onderwijs op het vmbo?


6
Deelt u de mening dat alle leerlingen op het vmbo de mogelijkheid moeten krijgen in het bedrijfsleven te kijken welke beroepskeuzes mogelijk zijn binnen hun sector door middel van korte stages?


7
Welke rol ziet u hierbij weggelegd voor de Kenniscentra van het bedrijfsleven?


8
Hoe verhoudt de vroege studiekeuze op het vmbo zich tot het voornemen van de mbo- raad om het eerste jaar in het mbo oriënterend te maken?


1) de Volkskrant, 4 maart 2009: "Vooral foute schoolkeuze leidt tot afhaken"