Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


2009Z04104

Vragen van het lid Pechtold (D66) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over het bericht dat minder kinderen het hoger onderwijs bereiken door te vroege selectie. (Ingezonden 6 maart
2009)


1
Bent u bekend met het bericht dat vroege selectie een nadelig effect heeft op het aantal leerlingen dat deelneemt aan het hoger onderwijs? 1)


2
Hoe verhoudt deze uitkomst zich tot uw doelstelling dat de helft van de Nederlandse bevolking een hogere opleiding moet hebben genoten?


3
Wat is uw reactie op de cijfers van de onderzoekers waaruit blijkt dat latere selectie voor bepaalde groepen leerlingen een positief effect heeft op het uiteindelijke opleidingsniveau dat zij bereiken?


4
Heeft u inzicht in welke invloed de vroege selectie in het vmbo heeft op de grote schooluitval in met name de basisberoepsgerichte leerweg?


5
Gaat u de daad bij het woord voegen en uw ideeën over de gevolgen van te vroege selectie van leerlingen omzetten in voorstellen om latere selectie mogelijk te maken?


1) Centraal Planbureau, 5 maart 2009: "Universiteiten minder vol door vroege selectie"