Technische Universiteit Delft

Energieke materie

door M&C

Intreerede van Prof.dr. F.M. Mulder

06 maart 2009 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Prof.dr. F.M. Mulder | Faculteit Technische Natuurwetenschappen

De huidig energie behoefte van de maatschappij wordt voor zo?n 80 procent door gebuik van fossiele brandstoffen gedekt. De op den duur eindige voorraden, de negatieve klimaat gevolgen, gevoegd bij een groeiende energie vraag maken het noodzakelijk gebruik te gaan maken van duurzame energie bronnen als zon, wind en waterkracht. Deze bronnen fluctueren in de tijd, per dag en per seizoen. Het gevolg is dat er efficiënte manieren moeten worden gevonden om duurzame energie op te slaan voor zowel korte als langere termijn en op zeer grote schaal.

Het vakgebied ?Materials voor integrated energy systems? beoogt materialen te ontwikkelen en de eigenschappen daarvan te bestuderen die het functionele hart vormen van duurzame energie opslag en conversie oplossingen. Hierbij moet ondermeer gedacht worden aan materialen voor elektriciteitopslag, voor duurzame waterstofopslag en voor brandstofcellen. In deze intreerede zal ik ingaan op de eigenschappen die materialen moeten gaan hebben, en hoe we die eigenschappen denken te kunnen gaan realiseren. Daarnaast zal ik laten zien hoe de materialen bestudeerd worden met experimentele technieken die tot op moleculair niveau kunnen zien waar de activiteit van de materialen door wordt bepaald (bv neutronen verstrooiing en NMR).
Grote uitdagingen wachten de maatschappij om de gewenste materialen te vinden aangezien in geen van de gebieden nog afdoende oplossingen zijn gevonden die de eisen aan capaciteit, kosten, veiligheid en efficiëntie halen. Door naar geïntegreerde systemen voor energieopslag en -conversie te kijken denken wij meer energie efficiënte systemen te kunnen realiseren, en daarmee de realisatie van duurzame energieopslag dichter bij te brengen. Dit onderzoek maakt deel uit van het 3TU onderzoekcentrum voor duurzame energie.