Technische Universiteit Delft

Windturbine-ontwerpen

door M&C

Promotie van dhr. W.A.A.M. Bierbooms: "Constrained stochastic simulation of wind gusts for wind turbine design"

06 maart 2009 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. W.A.A.M. Bierbooms | natuurkundig ingenieur, Nederland
promotor 1 | Prof.dr. G.J.W. van Bussel LR
promotor 2 | Prof.dr.ir. G.A.M. van Kuik LR

Constrained stochastic simulation of wind gusts for wind turbine design

Voor het ontwerp van windturbines zou het ideaal zijn als, voor de locatie waar de windturbine geïnstalleerd gaat worden, 50 jaar (of meer) aan windmetingen beschikbaar zou zijn. Als je tevens over genoeg rekencapaciteit zou beschikken, kun je met een windturbine ontwerppakket uitrekenen wat de belastingen gedurende de levensduur zouden zijn. In de praktijk is dit niet het geval.

In de huidige ontwerpnorm dienen windturbines doorgerekend te worden met een enkele, erg geschematiseerde windvlaag. Een alternatieve aanpak is om te bekijken welke vlagen maatgevend zijn en alleen die te simuleren. Hiermee kan dan toch een equivalent van 50 jaar aan wind beschouwd worden.

Door middel van (gewone) stochastische simulatie kunnen wind tijdreeksen gegenereerd worden die op turbulentie lijken. Dit is momenteel standaard ingebouwd in ontwerppakketten. Zogenaamde voorwaardelijke stochastische simulatie is een speciale variant van stochastische simulatie. Hiermee kunnen nu de gevraagde windvlagen gegenereerd worden die aan een gespecificeerde conditie (voorwaarde) voldoen. Bijvoorbeeld vlagen die een bepaalde snelheidssprong hebben.

Via een analyse is de specifieke vorm van windvlagen achterhaald die bepalend is voor het ontwerp van windturbines. Voor bladhoek geregelde windturbines blijken dit vlagen met een snelheidsdip te zijn.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.