Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Tentoonstelling Jan de Grauw in het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

6 maart - 5 april 2009

Eind maart 2009 wordt de Rotterdamse beeldend kunstenaar en fotograaf Jan Mattheus de Grauw zeventig jaar. Hij is al meer dan vijftig jaar actief als kunstenaar. Intimiteit, erotiek en schoonheid zijn de hoofdmotieven in zijn werk, waarin de mens altijd centraal staat. Zijn jubileum wordt gevierd met een tentoonstelling en boekpresentatie bij het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam. Daar exposeert hij foto's die hij maakte in West- Afrika: veelal portretten van jongens en mannen, in worstelwedstrijden en rituelen. De tentoonstelling duurt van 6 maart tot 5 april. Op 29 maart om 15 uur wordt zijn boek 'Salifu' gepresenteerd door Coby van Herk.

De in Rotterdam geboren en getogen Jan Mattheus de Grauw schildert, tekent, fotografeert, schrijft en geeft les aan kunstenaars en amateurs. Hij is opgeleid als beeldend kunstenaar en studeerde daarna kunstpedagogiek en volksontwikkelingswerk. Hij maakte veel reizen, onder meer naar Brazilië, Zweden, Egypte tot Senegal. In 1999 werd hij koninklijk onderscheiden en benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Voor het vrije werk van De Grauw is West-Afrika sinds 1995 zijn belangrijkste inspiratiebron. Hij reist er tweemaal per jaar naar toe voor zijn eigen werk en om er les te geven aan Afrikaanse en Nederlandse kunstenaars. Zijn fototentoonstelling bij het Centrum Beeldende Kunst gaat over die landen. Hij toont er reeksen foto's in zwart-wit en kleur van Senegalezen en Gambianen. Hij zegt daarover: "Een missie of boodschap ligt niet in mijn werk besloten. Het feit dat ik schilder, schrijf en fotografeer is louter omdat ik er plezier aan beleef en omdat ik graag vorm geef aan mijn zoektocht naar authenticiteit. Mijn portretten gaan over intimiteit, over erotiek, over het mooie en ontroerende wat ik in de ander heb gezien en over respect voor al die bijzondere mensen die ik in mijn leven ben tegengekomen."

De Grauws boek 'Salifu' bevat een selectie foto's in zwart-wit en kleur, een reeks portretten in aquarel die hij in Afrika maakte, en een serie verhalen in dichtvorm over zijn persoonlijke belevenissen in Senegal en Gambia.

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

Nieuwe Binnenweg 75, 3014 GE Rotterdam. Di-zo 12-17u.

010 4360288 / cbk@cbk.rotterdam.nl / www.cbkrotterdam.nl