Raad van State


vrijdag 6 maart 2009
Zitting over de bestuurlijke maatregelen die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk van Rotterdam heeft genomen tegen de eigenaar van een pand aan de Oudedijk in Rotterdam. De deelgemeente wil dat hij de illegale hennepkwekerij die in het pand is gevestigd, direct ontmantelt. Tijdens een controle in februari 2007 heeft de politie geconstateerd dat een deel van het pand voor hennepteelt wordt gebuikt. De eigenaar is het niet eens met de maatregelen en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij zegt niets te maken te hebben met de hennepkwekerij. Volgens hem was het pand verhuurd en is de huurder verantwoordelijk voor de ontmanteling van de hennepkwekerij. In een eerder beroep is hij in mei 2008 door de rechtbank van Rotterdam in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 200805472/1)

10.30 uur

Zitting over de bestuurlijke maatregelen die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois van Rotterdam heeft genomen tegen de eigenaar van een pand aan de Katendrechtse Lagedijk in Rotterdam. De deelgemeente wil dat hij de illegale hennepkwekerij die in het pand is gevestigd, direct ontmantelt. Tijdens een controle in oktober 2006 is geconstateerd dat een deel van het pand voor hennepteelt wordt gebuikt. Ook is geconstateerd dat de eigenaar een contract voor de levering van energie heeft afgesloten en dat er onvakkundig is geknoeid met de elektra-installatie in het pand. De eigenaar is het niet eens met de maatregelen en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij zegt niets te maken te hebben met de hennepkwekerij en dat het dagelijks bestuur hem ten onrechte als overtreder heeft aangemerkt. Volgens hem was het pand verhuurd en is de huurder verantwoordelijk voor de ontmanteling van de hennepkwekerij. In een eerder beroep is hij in juni 2008 door de rechtbank van Rotterdam in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 200805480/1)

11.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Emmen heeft verleend voor een sportlandgoed "in de meest ruime zin" met horeca aan het Verlengde van Echtenskanaal NZ in Zwartemeer. Het gaat om een terrein van ongeveer 36 hectare waarop onder meer activiteiten zoals golf, tennis en paintballen mogen plaatsvinden. Een omwonende verzet zich tegen de komst van het sportlandgoed en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vreest voor geluidsoverlast en vindt dat de akoestische rapporten die zijn opgesteld gebreken vertonen. Verder is hij bang dat zijn woon- en leefklimaat door de overlast ernstig wordt aangetast. (zaaknummer 200806366/1)