Spaarrentes extreem hoog ondanks lagere rente ECB

06/03/2009 06:30

Independer.nl

De ECB heeft op 5 maart 2009 opnieuw haar rente verlaagd. De rente staat nu op het laagste niveau sinds de invoering van de euro in 1999. Het tarief waartegen banken rente kunnen lenen komt daarmee op 1,5%.

Afgelopen zomer stond de rente nog op 4,25%, sindsdien is deze met bijna 3% verlaagd. De hoogste spaarrentes zijn in deze periode met slechts 0,5 - 1% gedaald. Daardoor is het verschil tussen het ECB-tarief en de spaarrente historisch groot (ruim 3%). Normaal bedraagt het verschil niet meer dan 1%.

Alerte spaarders profiteren hiervan. Toch vertrouwt de meerderheid van de spaarders blind op hun bank en ontvangt daar een rente van 1 - 3%. Feitelijk subsidiëren deze klanten de meer alerte spaarders. Op een spaarsaldo van 20.000 euro scheelt dat bij de huidige rentes al snel 600 euro netto per jaar.

De verwachting is dat ook de spaarrentes op korte termijn verder zullen dalen. Bewuste consumenten die hun geld langere tijd kunnen missen, profiteren van de nu nog hoge rentes op een spaardeposito. De hoogste spaarrente op een deposito bedraagt momenteel 5,5%.

Een overzicht van het verloop van de spaarrente en de rente van de ECB ziet u via onderstaande link:

http://weblog.independer.nl/pictures/050309HoogsterentebijIndepender.nlECBtarief.jpg





http://www.independer.nl