Gemeente Brummen


Deelname aan project Ik Start Smart

(Oorspronkelijke publicatie datum: 06-03-2009)

Investering gericht op startende ondernemers

Het gemeentebestuur trekt de komende twee jaar een bedrag van 18.200 uit om startende ondernemers te ondersteunen. Dit doet de gemeente door deel te nemen aan het project Ik Start Smart, een door de provincie Gelderland en Kamers van Koophandel ontwikkelt project. Met deze impuls wil het college van burgemeester en wethouders (mede gelet op de teruglopende economische situatie) startende en recent gestarte ondernemers in onze gemeente een steuntje in de rug geven.

Startende ondernemers leveren een belangrijke bijdrage aan de dynamiek en groei van de economie, lokaal en regionaal. Naast een motor voor nieuwe werkgelegenheid vervullen starters ook een belangrijke functie als bron voor innovatie. Startende, maar ook recent gestarte ondernemers, kunnen via het project Ik Start Smart worden begeleid door een coach. Doel van deze coaching is de overlevingskans van een onderneming in de eerste vijf jaar van het bestaan flink toe te laten nemen. Juist in de periode van recessie waarin het economische klimaat onder druk staat, kan coaching en begeleiding van een startende of recent gestarte ondernemer van groot belang zijn. Reden voor het gemeentebestuur om deel te nemen aan dit project.

Passend binnen Ligt op Groen

In de ruimtelijke ontwikkelingsvisie "Ligt op groen!" zet de gemeente Brummen in op groei en differentiatie van werkgelegenheid. Met name worden groeikansen genoemd in nieuwe vormen van werkgelegenheid in het groene segment en in relatie met het landschap, waarbij volop ruimte wordt geboden aan nieuwe initiatieven. Ook kleinschalige werkgelegenheid als beroepen en bedrijven aan huis, zowel in woonomgeving als in de centra van Brummen en Eerbeek verdienen een impuls. Ook wordt in de visie gewezen op de wens het voorzieningenniveau van de centrumgebieden van Brummen en Eerbeek in stand te houden. Ik Start Smart kan een impuls en ondersteuning zijn voor starters in de toeristisch/recreatieve sector, bij het starten van een winkel of een bedrijf in de beginperiode van het voeren van een onderneming.

Het aantal startende ondernemers in Oost-Nederland maakte in de jaren
2005-2007 een groei door van 19 procent. Voor de overlevingskansen van een nieuwe onderneming zijn met name de eerst vijf jaar van groot belang. De knelpunten voor starters zijn divers, variërend van het verkrijgen van een krediet, het werven van een klantenkring van voldoende omvang, het innen van betalingen en het aanstellen van voldoende en gekwalificeerd personeel. Volgens cijfers van de Kamer van Koophandel overleeft 53 procent van de nieuwe ondernemingen de eerste vijf jaar. Streefcijfer binnen de projectorganisatie is om van de deelnemende ondernemers tenminste 80 procent een overlevingskans te bieden over de eerste vijf jaar.

Deskundige coaches
In algemene zin is de doelgroep iedere serieuze startende ondernemer met nog onvoldoende ondernemersvaardigheden. De uitvoering van het project is in handen van de Kamer van Koophandel. Deze verzorgt de intake en begeleidt de individuele trajecten tot en met het eindgesprek. Aan het project zijn voor de regio Stedendriehoek twaalf coaches verbonden voor de feitelijke training en begeleiding. Van deelnemers wordt een eigen bijdrage gevraagd van 150. Aansluitend aan de coachingsperiode, die ongeveer negen maanden duurt, worden de deelnemers gevolgd in een volgsysteem. Met de investering van 18.200 euro over 2009 en 2010 kunnen ongeveer 10 a 11 Brummense ondernemers instromen. Overigens is het project Ik Start Smart bedoeld voor het economisch belang van succesvolle ondernemingen en richt zich daarom bij de selectie van kandidaat-deelnemers op kanshebbers. Hiermee wordt ook gewaarborgd dat het effect van de ingezette middelen optimaal rendement zal opleveren.

Meer informatie vindt u op de website van de Kamer van koophandel: www.kvk.nl.