Gemeente Heumen

Unionkruising wordt snel aangepakt

Er komen binnen twee maanden maatregelen die verkeerssituatie op de Rijksweg bij de Unionvelden veiliger moeten maken. De oplossing wordt onder andere gezocht in een breder middenstuk en een tweerichtingenfietspad aan de westkant.

Dat is de uitkomst van een vergadering van de Commissie Mobiliteit en Economische Zaken van de provincie op 4 maart. In die vergadering werd ingesproken door de vader van scholier Friso Kok die in december 2008 op dit punt zwaar gewond raakte, en de directeur van het Kandinskycollege. Daarnaast hebben de partijen van de gemeente Heumen intensief gelobbied bij hun provinciale collega's voor een snelle oplossing. Ook door het college is hierop sterk aangedrongen bij de provincie.
Er komt dus geen verkeerslicht. Daarvoor is niet gekozen met het oog op de doorstroming van het verkeer en de gedachte dat niet alle jongeren geneigd zijn te wachten tot het licht groen is.

twee richtingen
De gekozen maatregelen zijn:

- een tweerichtingenfietspad aan de westkant van de Rijksweg vanaf Malden tot aan kruising bij Union. Scholieren die naar Kandinsky moeten, kunnen daar dan al op komen vanaf de meest noordelijke rotonde in Malden en hoeven dus niet meer bij Union over te steken.
- het middenstuk op de Rijksweg bij Union wordt verbreed. Fietsers die daar toch moeten oversteken krijgen daarmee een grotere opstelruimte.
- de rijstroken voor autos worden versmald en in elk geval in noord-zuidrichting geknikt. Dat werkt snelheidsremmend.

Er wordt nog bekeken of er een soort knipperbol kan komen die bij gelijktijdig aanbod van auto- en fietsverkeer waarschuwt. In beraad is ook nog de wens om een tweerichtingenfietspad aan de oostzijde van de Rijksweg te maken.

geen 30 km
De door met name provinciale politieke partijen geuite wens om een 30 km-zone in te stellen blijkt moeilijk te realiseren vanwege bestaande wetgeving en procedures.
In mei komt de Provincie nog met een voorstel voor de verbetering van de nog niet opgeknapte delen van de Rijksweg. De bedoeling is dat die in het voorjaar van 2010 worden aangepakt. Voor de langere termijn is een studie gestart naar een oplossing voor de verkeersdrukte in het centrum van Malden.