---

PERSBERICHT

Leidschendam, 6 maart 2009 Fugro: Voorspoedige gang van zaken


· Omzet steeg met 19,5% naar EUR 2.154,5 miljoen
· Nettowinst nam toe met 31,1% tot EUR 283,4 miljoen
· Dividendvoorstel 2008: EUR 1,50 (2007: EUR 1,25) per (certificaat van) gewoon aandeel

Kerncijfers (in EUR miljoen) 31 december Wijziging 31 december 2008 2007 Omzet 2.154,5 19,5% 1.802,7 Nettowinst 283,4 31,1% 216,2 Nettowinstmarge (%) 13,2 12,0

Gewone winst per aandeel (EUR) 3,88 24,8% 3,11 Voorgesteld dividend 1,50 20,0% 1,25

Kasstroom 438,9 30,2% 337,1 Investeringen (inclusief activa van overnames en activa 394,4 15,6% 341,1 in aanbouw)

Gang van zaken
Het boekjaar 2008 kon worden afgesloten met opnieuw een hogere omzet en winst. Ook de nettowinstmarge liep verder op tot ruim 13%. De marktomstandigheden waren zeer goed, waarbij in het laatste kwartaal de
onzekerheden toenamen in het licht van een wereldwijde recessie. Gesteund door investeringen in capaciteitsuitbreiding in de afgelopen paar jaar kon ook in 2008 een sterke autonome groei worden gerealiseerd. Groei in omzet en toename in de winst vonden plaats in alle drie divisies.

Door overnames werd in het afgelopen jaar verder gebouwd aan verbreding van het dienstenpakket en sterkere aanwezigheid in een aantal landen. Met de overnames werd ook nieuwe technologie binnengehaald, waarmee door bundeling met Fugro's kennis en wereldwijde aanwezigheid nieuwe groeimogelijkheden zijn gecreëerd. Opnieuw werden grote en complexe projecten uitgevoerd, waarbij veelal meerdere bedrijfsonderdelen waren betrokken. Dit betreft zowel projecten op zee als op het land.

Fugro verzamelt, verwerkt en interpreteert gegevens van het aardoppervlak, de (zee)bodem en (diepe)
onderliggende lagen. Deze diensten worden voor circa 75% uitgevoerd voor de olie- en gasindustrie. Met haar brede dienstenpakket is Fugro betrokken bij vele fases van de levenscyclus van olie- en gasvelden. Zo zal de betrokkenheid bij onderhoudswerk van de in de afgelopen jaren sterk toegenomen (complexe) installaties van de
olie- en gasindustrie op termijn een positief effect hebben op Fugro. Door een evenwichtige portfolio en toegenomen geografische aanwezigheid levert Fugro diensten aan een brede groep opdrachtgevers in de olie- en gasindustrie. Voorts is Fugro actief in de infrastructuur (circa 15% van de omzet) en mijnbouw (circa 4% van de
omzet). De resterende 6% van de omzet wordt gegenereerd in enkele andere marktsegmenten.

Vooruitzichten
De olie- en gasindustrie is de belangrijkste sector voor Fugro met zo'n 75% van de omzet. De olieprijs heeft geen directe invloed op de dienstverlening maar is wel van belang voor het gedrag van Fugro's opdrachtgevers voor wat betreft hun investeringen.

De wereldwijde recessie als gevolg van de financiële crisis heeft geleid tot een afvlakking van de vraag naar olie en gas. Hierop is gereageerd door onder andere de OPEC met een productieverlaging. Er heerst op dit moment nog

Fugro verzamelt en interpreteert gegevens over het aardoppervlak en de (zee)bodem en geeft hierop gebaseerde adviezen. In het verlengde hiervan levert Fugro aanverwante diensten, waaronder nauwkeurige plaatsbepaling, het testen van bouwmaterialen, reservoir engineering en datamanagement. Organisatorisch bestaat Fugro uit drie divisies: Geotechniek, Survey en Geoscience. Fugro is genoteerd aan Euronext Amsterdam en opgenomen in de AEX-Index. Fugro heeft meer dan 13.500 medewerkers in dienst in ruim vijftig landen.

Fugro N.V. - Postbus 41 - 2260 AA - Leidschendam - Nederland - Tel. 070 3111422 - Fax 070 3202703 - Handelsreg: 27120091 - BTW: 005621409B01 - ir@fugro.com


1 van 19





PERSBERICHT

veel onduidelijkheid over op welk niveau vraag en aanbod in balans zullen geraken en bij welke olieprijs. Deze situatie kan op korte termijn tot grote bewegingen in de prijs van een vat olie leiden, zoals ook in het afgelopen jaar waarin de prijs schommelde tussen USD 37 en USD 147 per vat. Het huidige niveau van rond USD 40 zal vermoedelijk voor producenten met hoge externe financieringskosten tot uitstel van nieuwe projecten leiden. Dit zijn meestal kleinere oliemaatschappijen met veelal korter lopende, kleinere projecten. Daar staat tegenover dat recentelijk enkele nationale oliemaatschappijen (NOC's) en grotere internationale producenten hebben aangegeven hun investeringen in de komende jaren te willen opvoeren of op het niveau van 2008 voort te zullen zetten. Hierbij speelt de tijdspanne waarover men oordeelt een belangrijke rol, gezien ook het feit dat met name voor grotere nieuwe olie- en gasvelden op zee er een aantal jaren ligt tussen het besluit tot de ontwikkeling van een veld en de feitelijke start van de productie. De afname van de productie van bestaande velden door uitputting bedraagt wereldwijd jaarlijks zo'n 6 à 8%.

Gezien de aanlooptijd om vervangende velden in productie te brengen is de noodzaak om te blijven investeren in toekomstige productiecapaciteit niet structureel veranderd door de huidige economische situatie. Eind 2008 gepubliceerde externe rapporten geven aan dat naar verwachting in 2009 de investeringsbudgetten van de voor Fugro meest relevante groep internationaal opererende bedrijven met zo'n 6% zullen dalen ten opzichte van 2008 tot zo'n USD 300 miljard.

De betrokkenheid van Fugro bij onderhoudswerkzaamheden van installaties op zee (IRM Inspection-Repair- Maintenance) is in de afgelopen jaren toegenomen en dit soort werkzaamheden is veel minder gevoelig voor schommelingen in de olieprijs.

In de infrastructuurgerelateerde activiteiten van Fugro zullen stimuleringsmaatregelen door de diverse overheden tot meer projecten leiden, die een afname in de meer prestigieuze sector zoals kunstmatige eilanden voor de kust van Dubai, kunnen compenseren. Door de decentrale organisatiestructuur zal snel kunnen worden ingespeeld op veranderingen in de vraag naar diensten in de infrastructuursector, die een sterk nationaal, dan wel regionaal karakter hebben.

Gezien de sterke daling van grondstofprijzen wordt er het komende jaar een afname verwacht in de vraag naar
onderzoek voor nieuwe mijnbouwlocaties. Ook omdat hier een aantal (kleinere) opdrachtgevers veelal projecten initieert op basis van externe financiering. Deze afname zal voor een groot deel kunnen worden gecompenseerd door toepassing van de voor mijnbouw ontwikkelde onderzoeksmethoden bij het zoeken naar olie en gas, waarvoor onlangs een aantal opdrachten is verkregen.

Naast de hiervoor genoemde onzekerheden in de marktontwikkelingen spelen ook de koersontwikkeling van valuta's zoals de Amerikaanse dollar en het Britse pond ten opzichte van de euro een rol. Met name het Britse pond heeft het afgelopen jaar ingeboet aan waarde ten opzichte van de euro. Voor het merendeel zijn Fugro's inkomsten en kosten in dezelfde valuta's, maar translatie naar euro's kan van invloed zijn op de rapportage van de resultaten die in euro's plaatsvindt. Voorts kan mogelijke politieke onrust tot stagnatie van projecten leiden.

De recente ontwikkelingen zullen leiden tot minder spanning op de arbeidsmarkt en beter beheersbare kosten van door derden te leveren diensten, zoals transport en kortetermijncharters van schepen.

Op het moment bestaat er nog veel onzekerheid omtrent de diepte en duur van de wereldwijde teruggang. Fugro speelt hierop in met maatregelen als:

· terughoudendheid met nieuwe investeringen tenzij op korte termijn rendabel of strategisch belangrijk;
· flexibiliteit in ingehuurde capaciteit aanwenden zoals charters voor schepen en freelance personeel;
· strakke kostenbeheersing en verdere optimalisatie van operationele efficiency.

Zodra herstel van de wereldeconomie zich aandient, zullen de sectoren waarop Fugro zich richt snel goede kansen bieden. Dit betreft met name energie, bouw, transport, grondstoffen en water.

Uitbreiding en verbreding van de activiteiten door overnames blijft onderdeel van de strategie. De huidige situatie zal kunnen leiden tot meer realistische waardebepalingen voor bedrijven dan in de afgelopen jaren in sommige sectoren het geval is geweest.

Samenvattend verwachten wij, mede op basis van een goed gevulde orderportefeuille, in de eerste helft van 2009 een lichte omzettoename door autonome groei en overnames alsmede een iets lagere nettowinstmarge dan over de eerste helft van 2008. Gezien de huidige volatiliteit in de marktontwikkelingen is de te verwachten gang van zaken over het gehele jaar 2009 nog niet aan te geven.


2 van 19





PERSBERICHT

Vanwege het kortlopende karakter van een deel van onze projecten kunnen wij, evenals in voorgaande jaren, eerst een kwantitatieve jaarprognose afgeven bij de publicatie van het halfjaarbericht, in augustus 2009.

Overnames
Beoogde doelstellingen voor het doen van overnames zijn onder andere het verwerven van `state of the art' technologie en het vergroten van het marktaandeel. De omzet op jaarbasis van de in 2008 overgenomen
operationele ondernemingen bedraagt circa EUR 64 miljoen, terwijl met de overnames een bedrag is gemoeid van in totaal EUR 66 miljoen. Daarnaast werden bedrijfsmiddelen met bijbehorende activiteiten overgenomen voor in totaal EUR 20 miljoen.

Capaciteitsaanpassing
Ook in 2008 is de capaciteit verder uitgebreid met extra personeel en materieel. Dit betreft onder andere een aantal hefeilanden voor werken in ondiep water in kustgebieden, ROV's en schepen. In de loop van 2008 werden de nieuwe schepen Fugro Saltire (ROV constructiesupport; charter) en Geo Caribbean (seismisch onderzoek; eigendom) in gebruik genomen. Voorts werd de Fugro Navigator aangekocht en ingezet als surveyschip. Twee
oudere surveyschepen werden buiten gebruik gesteld en verkocht.

In de bijlagen worden de (al eerder aangekondigde) vervangingen c.q. uitbreidingen van de vloot samengevat voor de periode 2009/2010. Fugro heeft de optie om in 2009 de vloot met acht à tien schepen te verminderen door het niet verlengen van charters, of het buiten gebruik stellen van (oudere) schepen in eigendom. In de financiering van de nieuwe schepen in eigendom is voorzien door bestaande faciliteiten en de verwachte toekomstige kasstroom. Voor de in 2009 in de vaart komende schepen zijn de vooruitzichten goed met onder andere voor de Fugro Synergy een gegund project voor de duur van ruim zes maanden. Voor de eind 2010 af te leveren schepen zullen eerst de marktomstandigheden in 2011 relevant zijn. Voorts wordt op projectbasis gebruik gemaakt van voor de korte termijn ingehuurde schepen. In de loop van 2009 zal de huurtermijn van enkele gehuurde schepen aflopen. Eventuele verlenging van de huur zal worden beoordeeld in het licht van de werkvoorraadontwikkeling in de loop van het jaar. Het aantal in gebruik zijnde ROV's is 125 en zal worden uitgebreid tot circa 130 tegen het eind van 2009.

Resultaten 2008
Omzet- en kostenontwikkeling
De omzet steeg in het verslagjaar tot EUR 2.154,5 miljoen, een stijging van 19,5% ten opzichte van EUR 1.802,7 miljoen in het voorafgaande jaar. De niet-gerealiseerde omzet als gevolg van de vertraagde oplevering van schepen in 2008 werd meer dan gecompenseerd door hogere omzetten elders in de groep. De hogere omzet is met name door autonome groei tot stand gekomen, te weten 23,4%. Door overnames is de omzet met 4,0% gestegen, terwijl koersverschillen een negatief effect hadden van 7,9% op de omzet.

De kosten van uitbesteed werk en andere externe kosten bedroegen EUR 722,3 miljoen (2007: EUR 604,9 miljoen). Dit is een stijging van 19,4%. Uitgedrukt in een percentage van de omzet bedroegen deze kosten 33,5%. Dit is nagenoeg gelijk aan het percentage in 2007 (33,6%).

De personeelskosten namen met 19,4% toe tot EUR 618,6 miljoen (2007: EUR 518,1 miljoen). Dit is 28,7% van de
omzet, hetzelfde percentage als in 2007. De personeelskosten bleven als percentage van de omzet stabiel mede als gevolg van het feit dat wereldwijd veelal met lokale medewerkers wordt gewerkt en regelmatig jonge medewerkers in dienst worden genomen die een deel van hun training tijdens hun werk krijgen. Deze jonge medewerkers worden toegevoegd aan werkgroepen met meer ervaren personeel. De gemiddelde kosten per werknemer bedroegen EUR 47.671, een afname van 0,4% ten opzichte van 2007.

De afschrijvingen op materiële vaste activa zijn sterk toegenomen van EUR 107,7 miljoen in 2007 naar EUR 140,4 miljoen in 2008. Dit is een stijging van 30,4%. Deze stijging is het gevolg van de capaciteitsuitbreiding die in 2007 en in 2008 heeft plaatsgevonden in met name de scheepsvloot en bijbehorend materieel en de ROV's.

Als percentage van de omzet namen de afschrijvingen slechts in geringe mate toe tot 6,5% (2007: 6,0%).

De overige bedrijfskosten bedroegen in 2008 EUR 295,7 miljoen (2007: EUR 254,6 miljoen), een stijging met 16,1%. Als percentage van de omzet daalden deze kosten tot 13,7% (2007: 14,1%). De overige bedrijfskosten betroffen een veelvoud van verschillende kosten, die niet direct toe te rekenen zijn aan projecten, zoals onderhoud en reparatie, huisvesting, etc.


3 van 19





PERSBERICHT

Nettowinst
De nettowinst steeg met 31,1% tot EUR 283,4 miljoen (2007: EUR 216,2 miljoen), na aftrek van het minderheidsbelang in de winst van dochterondernemingen. Per aandeel is dit EUR 3,88 (2007: EUR 3,11), hetgeen een stijging is van 24,8%. Deze toename is ruim boven de financiële doelstelling van gemiddeld 10% per jaar.

Door een goed prijsniveau en verdere efficiencyverbeteringen is de nettowinstmarge verder toegenomen en kwam uit op 13,2% (2007: 12,0%).

De nettowinst is niet beïnvloed door materiële posten met een eenmalig karakter.

Resultaat uitbedrijfsactiviteiten (EBIT)
Het resultaat uit bedrijfsactiviteiten (EBIT) bedroeg in het verslagjaar EUR 386,2 miljoen (2007: EUR 324,8 miljoen), een stijging van 18,9%. Bij de bepaling van het resultaat uit bedrijfsactiviteiten is rekening gehouden met schattingen van de negatieve effecten van de huidige wereldwijde economische crisis bij de waardering van een aantal balansposten. Dit betreft onder meer de seismische en geologische onderzoeksdata (multi client data libraries) tegen verwachte realiseerbare waarde alsmede debiteuren en nog te factureren omzet op gereed werk tegen de contante waarde van de verwachte toekomstige kasstromen. Bij de waardering van de multi client data libraries heeft Fugro de verwachting dat, mede gezien de huidige lage olieprijs, in de komende jaren minder
opdrachtgevers deze data af zullen nemen. Met betrekking tot debiteuren is duidelijk waarneembaar dat een aantal debiteuren in financiële moeilijkheden verkeert, waardoor de verwachte inbaarheid van de vorderingen neerwaarts is bijgesteld. De totale waardeverminderingen ten laste van het resultaat 2008 voor deze posten bedragen zo'n EUR 25 miljoen.

Valutakoersen
Over 2008 was de gemiddelde Amerikaanse dollarkoers EUR 0,68 (2007: EUR 0,73). Een scherpe daling was te zien in de waarde van het Britse pond. De gemiddelde koers van het Britse pond daalde in 2008 tot EUR 1,25 (2007: EUR 1,46). In 2008 werd echter een positief koersresultaat behaald van EUR 25,8 miljoen op ontvangsten in de loop van het jaar (2007: EUR 6,5 miljoen negatief) ondanks de dalende koers van het Britse pond. Deze positieve koersresultaten werden met name veroorzaakt door effecten in Noorwegen door de tijdelijke versterking in de tweede helft van het jaar van de Amerikaanse dollarkoers ten opzichte van de dalende koers van de Noorse kroon. De koersverschillen zijn verantwoord onder nettofinancieringslasten.

Ook werd de balanswaardering sterk beïnvloed door de fluctuaties in de Amerikaanse dollar, het Britse pond en de Noorse kroon. De belangrijkste verschillen worden veroorzaakt door de herwaardering van dochterondernemingen, genoteerd in het Britse pond (zo'n EUR 54 miljoen).

Per saldo hadden de koersmutaties een negatief effect van EUR 55 miljoen op het eigen vermogen per 31 december 2008.

Kasstroom
De kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg in 2008 EUR 438,9 miljoen (2007: EUR 337,1 miljoen), een toename van 30,2%. Deze sterke stijging werd veroorzaakt door met name de toegenomen nettowinst. De verwachte kasstroom zal de onderneming in staat stellen om binnen de huidige financieringsarrangementen aan de lopende investeringsverplichtingen te kunnen voldoen. Per aandeel bedraagt de kasstroom EUR 6,01 (2007: EUR 4,84), een stijging van 24,2%. Ook hier is de financiële doelstelling van groei van gemiddeld 10% per jaar ruimschoots gehaald.


4 van 19





PERSBERICHT

Investeringen
De investeringen 2008 kunnen als volgt worden gespecificeerd (x EUR 1 miljoen):

Vervangingsinvesteringen 87,2 Investeringen voor capaciteitsuitbreiding 235,8 Mutatie activa in aanbouw (voornamelijk schepen, streamers en ROV's) 57,0 Investeringen uit overnames 14,4 394,4

Fugro doet jaarlijks vervangingsinvesteringen voor het in stand houden van de capaciteit. Deze investeringen bedroegen in het verslagjaar EUR 87,2 miljoen (2007: EUR 93,1 miljoen).

Nettofinancieringslasten
De nettofinancieringslasten bedroegen in 2008 EUR 1,9 miljoen (2007: EUR 31,0 miljoen). Hieronder zijn tevens de koerseffecten opgenomen van EUR 25,8 miljoen positief (2007: EUR 6,5 miljoen negatief), zodat de nettofinancieringslasten na correctie voor valutaverschillen in 2008 uitkomen op EUR 27,7 miljoen (2007: EUR 24,5 miljoen). De stijging is veroorzaakt door het extra gebruik van bankfaciliteiten voor de financiering van het investeringsprogramma. De rentedekking (EBIT/nettorentelast) is 14 (2007: 13). Dit is een zeer goede dekking, die ver boven de financiële doelstelling van 5 ligt.

Belastingen
De belastinglast in 2008 bedroeg EUR 94,8 miljoen (2007: EUR 71,3 miljoen), een toename van 33,0%. Het effectieve belastingtarief in 2008 bedroeg 24,7% (2007: 24,3%). Beperking van de belastingdruk wordt nagestreefd door een efficiënte belasting- en bedrijfsfinancieringsstructuur. Het uiteindelijke belastingpercentage wordt sterk beïnvloed door de geografische spreiding van projecten en de mogelijkheid van het gebruik van belastingverliezen. Naar verwachting zullen deze uitgeput raken in de komende jaren.

Dividendvoorstel
Voorgesteld wordt het dividend over 2008 te verhogen tot EUR 1,50 per gewoon aandeel (2007: EUR 1,25), dat naar keuze kan worden opgenomen:

· in contanten, of

· in (certificaten van) gewone aandelen.

Het voorgestelde dividend komt overeen met een uitkeringspercentage van 39,8% van de nettowinst.

Orderportefeuille
Begin 2009 bedraagt de orderportefeuille voor werkzaamheden in dat jaar uit te voeren EUR 1.600,4 miljoen en is met EUR 141,9 miljoen gestegen ten opzichte van een jaar eerder (begin 2008: EUR 1.458,5 miljoen). Het aandeel van de zekere opdrachten is 66% (begin 2008: 65%). De orderportefeuille is berekend op jaareindekoersen in EUR en is met 9,7% toegenomen ten opzichte van begin 2008. Een aanzienlijk deel van de portefeuille is in buitenlandse valuta. Derhalve zijn de lagere Amerikaanse dollarkoers en gerelateerde valuta alsmede het Britse pond van invloed. Op basis van gelijkblijvende wisselkoersen (gemeten in jaareindekoersen 2007) is de
orderportefeuille met 16,1% toegenomen ten opzichte van begin 2008.

Marktontwikkelingen en trends
Trends
In 2008 is de wereld geconfronteerd met een financiële crisis die een zware wissel trekt op de wereldeconomie. Na augustus 2008 is de crisis geëscaleerd en hebben banken en andere ondernemingen overheidssteun gekregen
om hun voortbestaan te waarborgen. De wereldeconomie heeft sterk negatief op de financiële crisis gereageerd en deze negatieve sentimenten zijn dan ook goed merkbaar en breiden zich wereldwijd uit over meerdere sectoren.

Fugro heeft met haar positie en de internationale markten waarin wordt geopereerd en de mix van opdrachtgevers een redelijke bescherming tegen de negatieve effecten, maar zal bij een aanhoudende wereldwijde crisis ook niet immuun zijn voor de gevolgen.


5 van 19





PERSBERICHT

Olie- en gasmarkt
In de laatste maanden van 2008 is de prijs van een vat olie sterk gedaald. De huidige prijs ligt rond de USD 40. Experts geven echter aan dat een olieprijs van USD 75 of hoger voor de langere termijn te verwachten is. Kleinere
oliemaatschappijen, die voor de ontwikkeling van hun meer marginale velden afhankelijk zijn van externe financiering, zien in de huidige omstandigheden problemen ten aanzien van hun bedrijfsproces, en projecten voor deze opdrachtgevers kunnen vertragingen oplopen. Het aandeel in Fugro's omzet voor deze categorie is relatief gering. Een aantal nationale oliemaatschappijen en grote internationale spelers hebben inmiddels aangekondigd dat zij het voornemen hebben om ook bij een olieprijs van rond de USD 40 te blijven investeren om toekomstige productieverliezen te kunnen mitigeren. Dit voornemen kan echter worden bijgesteld als de olieprijs langdurig
onder dat niveau zou vallen.

In 2008 zijn de investeringen van de olie- en gasindustrie gaande het jaar verder verhoogd en met 22% opnieuw sterk gestegen tot zo'n USD 450 miljard. Hiervan is sectorbreed geprofiteerd en derhalve ook door Fugro. De
omzet van Fugro is voor 75% olie- en gas gerelateerd.

Volgens recente externe marktonderzoeken zullen de investeringen door de olie- en gasmaatschappijen (in Amerikaanse dollars) in 2009 wereldwijd afnemen met zo'n 12% tot USD 400 miljard. Het voor Fugro belangrijke segment hiervan is de zogenaamde internationale markt, waarvan een afname wordt verwacht met zo'n 6% tot USD 300 miljard. Inmiddels hebben een aantal grote spelers aangegeven dat de budgetten op hetzelfde niveau worden gehandhaafd of verhoogd zullen worden.

Fugro is met verschillende samenhangende diensten steeds meer oplossingsgericht betrokken bij nagenoeg de totale levenscyclus van olie- en gasvelden. Deze cyclus kan meerdere decennia duren. Het begint met het zoeken naar nieuwe velden en loopt dan van het onderzoek ten behoeve van het ontwerp en de bouw van de benodigde installaties voor het in productie nemen van nieuwe velden tot productieverbetering van bestaande velden en uiteindelijk het buiten gebruik stellen van de installaties. Fugro kan daarmee over een langere periode profiteren van de al jarenlang aanzienlijke investeringen van olie- en gasmaatschappijen. Ook in de komende jaren zal er worden geïnvesteerd om de productie op langere termijn te waarborgen.

Veel van de exploratie- en ontwikkelingsactiviteiten, met name van de diepwaterprojecten, vinden plaats in de Golf van Mexico, West-Afrika en Brazilië. Het Midden-Oosten, de Kaspische Zee, de Noordzee en delen van Azië, India en Australië zijn ook continu actieve regio's. Voorts is er steeds meer aandacht voor gedetailleerde reservoirkennis teneinde de productie in bestaande velden zo lang mogelijk op peil te houden en een zo hoog mogelijk percentage van het aanwezige olie en gas te winnen.

Gas is wereldwijd een sterke groeimarkt. Het aanbod van vloeibaar natuurlijk gas (LNG), dat over zee vervoerd kan worden, voorziet in een deel van de behoefte. Meerdere LNG-terminals zijn inmiddels in ontwikkeling, waarvoor Fugro wereldwijd op diverse locaties onderzoek verricht. Hoge energieprijzen leiden ertoe dat het aantrekkelijker wordt om ook gasvelden op aanzienlijke afstand van de afzetmarkten te ontwikkelen. Dit geldt vooral voor het Midden-Oosten, waar zich veel gasreserves bevinden op overbrugbare transportafstand van India, China en Japan. Maar ook in reeds langer gasexporterende landen zoals Australië, Nigeria en Indonesië vinden grootschalige ontwikkelingen plaats. Dit zal de trend naar een mondiale gasmarkt versterken en ervoor kunnen zorgen dat gas aantrekkelijk blijft ten opzichte van andere energiebronnen. De olieprijs is in 2008 na een piek van USD 147 in de tweede helft van het jaar sterk gedaald. Uit externe publicaties blijkt dat oliemaatschappijen voor hun rentabiliteitseisen voor de meeste van hun grotere projecten een olieprijs hanteren rondom het huidige prijsniveau. Gezien de lange doorlooptijd tussen de aanvang en de realisatie van dit soort projecten en de op termijn herstellende olieprijs verwacht Fugro ook in 2009 en daaropvolgende jaren een aanhoudende vraag naar haar diensten.

Markt voor infrastructurele projecten
De infrastructuur gerelateerde activiteiten omvatten in 2008 zo'n 15% van de activiteiten van Fugro. In een aantal segmenten van deze markt zijn de onzekere economische marktomstandigheden merkbaar. Zo zal de huizenmarkt minder snel groeien en kan er in bepaalde gebieden zelfs krimp ontstaan. Deze markt is voor Fugro minder belangrijk. Fugro concentreert zich meer op grote infrastructurele projecten. In tijden van economische stagnatie worden veelal door (lokale) overheden dergelijke projecten opgestart om de lokale economie te stimuleren. Fugro heeft ook als initiatief om een aantal speerpunten in dit deel van de markt zwaarder aan te zetten zoals watermanagement en advies bij het onderhoud van wegen. Om zo vroeg mogelijk betrokken te zijn bij grote infrastructurele projecten treedt Fugro in het beginstadium in contact met de grote spelers bij de ontwikkeling van deze projecten. De omvang van deze activiteiten, die sterk regionaal gebonden zijn, is afhankelijk van zowel de algemene economische ontwikkelingen als overheidsbestedingen en in een aantal regio's is er meer aandacht voor deze overheidsgefinancierde grotere, geïntegreerde projecten. Fugro voert wereldwijd op diverse plaatsen


6 van 19





PERSBERICHT

grote opdrachten uit ten behoeve van onder meer vliegvelden, landaanwinning, (LNG-)havenuitbreidingen, dijken, tunnels en grote gebouwen. Fugro slaagt erin haar marktpositie in dit segment gestaag te versterken. Dit vloeit mede voort uit het feit dat Fugro zich steeds meer als een leverancier van integrale oplossingen positioneert en uit de wens van opdrachtgevers om de diverse onderzoekswerkzaamheden voor een project op een breder terrein bij één onderneming onder te brengen. Door een unieke combinatie van activiteiten, specialisten, apparatuur en technologieën, maar ook door schaalgrootte en een vooraanstaande marktpositie kan Fugro profiteren van deze
ontwikkeling.

Mijnbouw
Het overgrote deel van de aan mijnbouw gerelateerde inkomsten van Fugro komt voort uit onderzoek naar nieuwe wingebieden. Deze sector bleef gedurende vrijwel geheel 2008 veel investeren. Een deel van de activiteiten is voor private mijnbouwondernemingen die inspelen op de economische waarde van nieuwe bronnen voor metalen en mineralen voor hun onderneming. Dit wordt beïnvloed door de prijs van mineralen en de inschatting van de planningshorizon van de mijnbouwondernemingen. Een ander deel van de activiteiten is het regionaal in kaart brengen van de geologie en lagenstructuur, wat, dooroverheden en semi-overheidsorganisaties zoals buitenlandse hulporganisaties, gezien wordt als een strategische investering. Dit is vaak minder afhankelijk van kortetermijnschommelingen in de prijs van grondstoffen. Toen de financiële markten in 2008 in de problemen raakten, kwam mogelijke financiering door geldverstrekkers voor exploratiebedrijven onder druk te staan. De exploratiebedrijven zonder operationele cashflow werden terughoudend om verdere investeringen te doen. Als gevolg hiervan vond er in de laatste maanden van 2008 een belangrijke afname van activiteiten door kleinere mijnbouwbedrijven plaats. Dit zal naar verwachting voortduren tot de kapitaalmarkten herstellen. Het moet worden afgewacht in hoeverre grote mijnbouwbedrijven hun onderzoeksactiviteiten zullen inperken. Daarentegen wordt verwacht dat overheden en semi-overheidsorganisaties hun projecten zullen doorzetten.

Overige marktsegmenten
Naast de hiervoor genoemde markten levert Fugro ook diensten in een aantal andere nichemarkten. Dit betreft
onder meer nauwkeurige plaatsbepaling voor geautomatiseerde besturing van grote landbouwmachines, routebepaling voor telecommunicatiekabels op zee en luchtkartering met behulp van lasertechnieken voor onder andere overheden en nutsbedrijven. Circa 6% van de jaaromzet wordt met deze activiteiten gegenereerd. In het algemeen zijn deze activiteiten meer regionaal gebonden en gerelateerd aan de economische activiteit in de betreffende sector.

Aantal medewerkers
Als gevolg van overnames, de goede marktomstandigheden en positieve vooruitzichten werd het aantal medewerkers in 2008 met 2.155 uitgebreid tot 13.627 ultimo het jaar (2007: 11.472). Door de overnames zijn in 2008 zo'n 800 medewerkers bij Fugro in dienst gekomen. Mede door overnames worden goed geschoolde en ervaren professionals aangetrokken, waarnaar Fugro continu op zoek is. Het gemiddeld aantal medewerkers over het boekjaar bedroeg 12.977 (2007: 10.824), een toename van 19,9%. Tevens werkt Fugro met een grote groep ervaren en betrouwbare `freelance' medewerkers die regelmatig op projectbasis worden ingezet. Het gebruik van freelancers geeft Fugro flexibiliteit om te kunnen reageren op schommelingen in de werkbezetting. Fugro werkt voornamelijk met lokale werknemers en zet weinig `expats' in. Deze werkwijze geeft flexibiliteit om de bezetting daar waar nodig aan te passen aan gewijzigde marktomstandigheden.

Ondanks het wereldwijde tekort aan specialisten is Fugro succesvol in het aantrekken van ervaren en professionele medewerkers. In toenemende mate wordt dit ook wereldwijd gecoördineerd, waarmee `best practices' lokaal worden geïmplementeerd. Redenen voor het succesvol kunnen aantrekken van medewerkers zijn
onder meer de wereldwijde spreiding van de activiteiten en de mogelijkheden die Fugro kan bieden aan innovatieve en ondernemende werknemers.


7 van 19





PERSBERICHT

Divisies

Geotechniek (x EUR miljoen) 2008 2007

Omzet 541 443 Resultaat uit bedrijfsactiviteiten (EBIT) 95 78 Geïnvesteerd vermogen 345 246 Afschrijvingen materiële vaste activa 24 19

Resultaat uit bedrijfsactiviteiten (EBIT) in % van de omzet 18 18

De omzet van de divisie Geotechniek steeg met 22% tot EUR 541 miljoen (2007: EUR 443 miljoen). Het resultaat uit bedrijfsactiviteiten (EBIT) steeg met 22% tot EUR 95 miljoen (2007: EUR 78 miljoen). Dit komt overeen met een marge op de omzet van 18% (2007: 18%).

Gedurende 2008 bleef de aandacht van Geotechniek op het land gericht op bedrijfsgroei in regionale markten, het versterken van de marktpositie voor grondonderzoek in kustwateren en betrokkenheid bij grotere, langetermijnprojecten. De overname van In Situ Geotecnia in Brazilië en de oprichting van een kantoor in Panama hebben de positie in Brazilië en Centraal Amerika versterkt. De aanschaf van zes hefeilanden en het realiseren van twee grote prestigieuze bodemonderzoekprojecten in de kustwateren van Abidjan (Ivoorkust) en St. Denis (La Réunion) hebben bijgedragen aan een verdere wereldwijde uitbreiding van de kustwatercapaciteit. Een speciaal aangepast hefeiland is momenteel in gebruik in Australië om de opdrachtgevers in de olie- en gasindustrie te
ondersteunen, in het bijzonder voor de toegenomen activiteit ten behoeve van LNG-fabrieken. In 2008 is Fugro zich gaan richten op de wereldwijde markt voor watermanagement met Fugro Water Services. De overname van Roadware, Inc. (Canada) en Pavement Management Services Pty Ltd. (Australië) heeft bijgedragen aan uitbreiding van de capaciteit in de markt van wegbeheer. Beide markten worden beschouwd als groeimarkt en Fugro heeft een gunstige positie om het marktaandeel verder te vergroten.

De West-Europese markt was voor Fugro stabiel. Projecten in Midden- en Oost-Europa kunnen leiden tot een duurzamere en steviger positie wanneer de plaatselijke economieën stabiliseren. De activiteiten in Rusland zijn toegenomen als gevolg van een groeiende vraag naar diensten in de olie- en gasindustrie en infrastructuur. Door hun sterke positie hebben de werkmaatschappijen in de Verenigde Staten, ondanks de onzekere binnenlandse markten, in 2008 een goede bijdrage geleverd en waren ze goed bezet door internationale projecten op het gebied van olie en gas alsmede de betrokkenheid bij langetermijnwaterprojecten in Louisiana en Californië. Het uitstel van enkele projecten dat samenhangt met de uitbreiding van kerncentrales in de Verenigde Staten hebben de activiteit in deze markt vertraagd.

In het Midden Oosten is in 2008 een goede groei in omzet bereikt door de aanhoudende investeringsgolf. De in 2008 gedane investeringen in personeel en materieel (waaronder jack-ups), het uitbreiden van de dienstverlening en het aanboren van nieuwe markten, hebben aan deze prestatie bijgedragen. In Abu Dhabi en Qatar zijn projecten op het gebied van wegenbeheer uitgevoerd en er zijn grondonderzoekwerkzaamheden uitgevoerd voor de aanleg van de verbindingsweg tussen Bahrein en Qatar. In India werd goede omzet behaald als gevolg van investeringen in training en de aankoop van nieuw materieel, waaronder een hefeiland.

In het Verre Oosten werd een gematigde groei in omzet bereikt als gevolg van de onzekere economische situatie in China en Hongkong.

De business line Geotechniek op zee heeft wereldwijd meerdere kantoren en coördineert de inzet van materieel vanuit de Verenigde Staten, Nederland en Singapore. De projecten variëren van routinematige projecten in ondiep water tot zeer complexe multidisciplinaire diepwaterprojecten. De diepwateractiviteiten zijn de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen, met name door de vraag van grote internationale olie- en gasmaatschappijen en de nationale oliemaatschappijen.

Er wordt voortdurend onderzoek gedaan om verbeteringen aan te brengen in de technologie die dagelijks gebruikt wordt om gegevens te verzamelen in waterdieptes tot 3.000 meter.

Voorheen lag de nadruk op schepen, materieel en het verzamelen van gegevens, waar ook het zwaartepunt van de investeringen lag. In 2008 verschoven de inspanningen van de groep naar het gelijktijdig opzetten van een wereldwijd erkende adviesgroep door het bundelen van de kennis en ervaring van de adviseurs van de Survey


8 van 19





PERSBERICHT

groep en de geotechnische groepen in één GeoConsultingeenheid. Deze groep heeft centra opgericht in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Singapore.

Het bedrijfsonderdeel verbeterde de bijdrage vergeleken met 2007 ten gevolge van een combinatie van het meer efficiënt inzetten van personeel en materieel, marktgericht prijsbeleid en het effect van de toename van activiteiten in 2008.

De samenstelling van de orderportefeuille is veranderd en een groter deel van de inkomsten komt nu uit diepwatermarkten waar de grote internationale en nationale oliemaatschappijen opereren. Grote projecten werden
overal ter wereld uitgevoerd, vooral in de Middellandse Zee, Golf van Mexico, Brazilië en West-Afrika. In 2008 werd de vloot tijdelijk uitgebreid met twee gecharterde schepen om te waarborgen dat projecten voor opdrachtgevers zonder noemenswaardige vertraging konden worden voltooid. Aan het eind van het jaar hadden wereldwijd alle schepen een aanzienlijke orderportefeuille wat een goede start voor 2009 ondersteunt.

Overnames in de divisie Geotechniek

· William Lettis & Associates, Inc., Verenigde Staten, is gespecialiseerd in advies op het gebied van aardwetenschappen, met name aardbevingsgevoeligheidsstudies en geotechnisch advies voor de energiesector, overheden, de olie- en gasindustrie, alsmede water- en infrastructuurprojecten.
· HGN Hydrogeologie GmbH, Duitsland, is een adviesbureau op het gebied van watermanagement,
overstromingsbeheersingssystemen, dijkenonderzoek en hydrologisch modelleren voor federale en nationale
overheden.

· Pavement Management Services Pty Ltd (PMS), Australië. PMS is actief op het gebied van ontwerp en
onderzoek van wegverhardingen, onderhoudsprogramma's voor bestaande wegen en de levering van systemen voor wegenbeheer.

· Roadware Group Inc., Canada, ontwikkelt systemen voor het in kaart brengen van verhardingen van onder meer snelwegen en landingsbanen.

· In Situ Geotecnia Ltda., Brazilië, is actief op het gebied van geotechnische diensten.
· Risk Engineering Inc., Verenigde Staten, is gespecialiseerd in risicoanalyses en aardbevingsgevoeligheidsstudies voor grootschalige projecten.
· Beatty Marine Plant Ltd, Ierland. De overname betrof zes modulaire hefeilanden en de daaraan gerelateerde business.

Survey (x EUR miljoen) 2008 2007

Omzet 960 852 Resultaat uit bedrijfsactiviteiten (EBIT) 235 205 Geïnvesteerd vermogen 463 371 Afschrijvingen materiële vaste activa 43 37

Resultaat uit bedrijfsactiviteiten (EBIT) in % van de omzet 24 24

In het verslagjaar behaalde de Survey-divisie een 13% hogere omzet van EUR 960 miljoen (2007: EUR 852 miljoen). Het resultaat uit bedrijfsactiviteiten (EBIT) steeg met 15% tot EUR 235 miljoen (2007: EUR 205 miljoen). Dit komt overeen met 24% van de omzet (2007: 24%).

De activiteiten van de divisie variëren van onderzoek in zowel ondiep als zeer diep water, met name ten behoeve van de olie- en gasindustrie en tot gegevensverwerving vanuit de lucht en op het land, voornamelijk ten behoeve van de ontwikkeling van infrastructuur. In de offshore sector worden ondersteunende diensten, zoals nauwkeurige plaatsbepaling, geleverd voor de exploratie van olie- en gasbronnen en worden, met gebruikmaking van specialistische apparatuur, gegevens verzameld ten behoeve van de ontwikkeling van productievelden en transportinfrastructuur.

De business line Survey op zee omvat een reeks activiteiten ter ondersteuning van de exploratieactiviteiten van de
olie- en gasindustrie. Hieronder vallen zowel geofysisch onderzoek, waarbij gebruik wordt gemaakt van speciaal uitgeruste schepen, alsmede ondersteuning van bouwactiviteiten op zee. Ook worden onderwater bouw- en inspectieactiviteiten met behulp van Remotely Operated Vehicles (ROV's) geleverd ter ondersteuning van offshore boringen en onderwaterconstructiewerkzaamheden. Voorts worden meteorologische en oceanografische gegevens verzameld. Fugro's satellietplaatsbepalingsysteem Starfix levert nauwkeurige plaatsbepaling- en navigatie informatie voor offshore toepassingen, onder andere ten dienste van schepen met dynamische positionering. Buiten de olie- en gasindustrie is de divisie betrokken bij tracéplanning voor de


9 van 19





PERSBERICHT

telecommunicatiemarkt en is in toenemende mate succesvol bij het uitvoeren van hydrografische metingen voor de vervaardiging van zeekaarten voor nationale overheden.

De business line Geospatial Services biedt een reeks survey- en plaatsbepalingactiviteiten, waarbij gegevens met behulp van geavanceerde instrumenten worden verzameld op het land en vanuit de lucht. De verzamelde gegevens worden vervolgens verwerkt tot kaarten en geografische informatiebestanden om ruimtelijke informatie te creëren ten behoeve van een veelvoud aan infrastructurele toepassingen. Het bedrijfsonderdeel biedt plaatsbepalingdiensten aan gebaseerd op GPS en Glonass satellieten, zoals voor het besturen van landbouwmachines.

In het kielzog van een positieve offshore markt en dankzij de doorlopend hoge vraag naar olie en gas was 2008 in alle opzichten een positief jaar hoewel projecten in de offshore-telecommunicatiemarkt iets stagneerden. Bij alle bedrijfsonderdelen was er veel activiteit, maar de resultaten werden duidelijk gedomineerd door de activiteiten voor begeleiding van installatiewerkzaamheden op zee ten behoeve van de ontwikkeling van offshore olie- en gasvelden. Hierbij worden met name onderwaterplaatsbepaling- en ROV-diensten ingezet op plaatsen tot soms 3.000 meter waterdiepte. De geofysische activiteiten werden ondersteund door aanzienlijke investeringen in nieuw materieel, zoals de aankoop van een derde `Hugin' AUV die een werkdiepte heeft tot 3.000 meter. Aan het eind van het jaar waren zo'n 30 schepen in gebruik. Voorts bleef het wereldwijde Fugro plaatsbepalingsysteem de steunpilaar voor bepaling van exacte positie overal ter wereld voor werkzaamheden en voor allerlei soorten schepen. De bezettingsgraad was het gehele jaar hoog, wat resulteerde in een verdere autonome groei.

Investering in kennis en vaardigheden voor Fugro medewerkers door middel van het Fugro Academy programma bleef op een onverminderd hoog peil. Dit programma heeft inmiddels een vaste plaats binnen het bedrijf verworven. Investeringen in sonar, positioneringinstrumenten en in totaal 22 ROV's vonden vooral plaats ten behoeve van onderwateractiviteiten. De vloot werd uitgebreid met het nieuwe ROV-constructiesupportschip Fugro Saltire (charter) en het surveyschip Fugro Navigator (eigendom). Wereldwijd werd de lokale aanwezigheid in de
olie- en gascentra versterkt en tevens werden behoorlijke investeringen gedaan om de inzet van lokale medewerkers te bevorderen. Dit wordt met name gewaardeerd door opdrachtgevers van nationale
oliemaatschappijen (NOC's). Overnames bleven beperkt tot kleinere ondernemingen met toegevoegde waarde op strategische locaties.

De vraag naar gespecialiseerde Geospatial-diensten groeit wereldwijd, vooral voor toepassingen van ruimtelijke informatie voor overheden, alsmede voor de exploitatie van grondstoffen en voor de ontwikkeling van infrastructuur. Aangespoord door de vrije verkrijgbaarheid van landkaarten en afbeeldingen op het internet, is er een toenemende vraag naar steeds accuratere en actuele ruimtelijke informatie om onze snel veranderende wereld weer te geven met behulp van gedetailleerde kaarten, beelden vanuit de lucht en driedimensionale modellen. De overnames die in 2007 reeds werden afgerond zijn in de loop van 2008 volledig geïntegreerd, daarbij de capaciteit van Fugro's Geospatial Services in Noord-Amerika, het Midden-Oosten, Afrika en Europa versterkend. Dankzij deze overnames en autonome groei heeft Geospatial Services een flinke totale groei laten zien in het afgelopen jaar. Investeringen in 2008 betroffen nieuwe LiDAR- en beeldsensoren voor toepassingen vanuit de lucht en van instrumenten om de landmeetkundige diensten te ondersteunen. Op het gebied van kartering vanuit de lucht werden een aantal belangrijke opdrachten verkregen, waaronder een meerjarig contract
om het gehele spoorwegnetwerk van de Norfolk Southern Rail Company in de Verenigde Staten in kaart te brengen.

Overnames in de divisie Survey

· Surespek ISS Pty Ltd, Australië, is vooral werkzaam in Zuidoost-Azië en verricht inspecties van pijpleidingen en diverse installaties op de zeebodem of voert het management uit over die inspecties, voornamelijk voor olie- en gasmaatschappijen. Samen met de bestaande ROV (Remotely Operated Vehicle)-activiteiten van Fugro versterkt SureSpek de onderwateractiviteiten.

· Fugro heeft het resterende 38% belang van de jointventure Fugro-OceansatPEG S.A. in Brazilië verworven. De joint venture werd in 2005 opgericht om offshore survey-werk uit te voeren in Brazilië, voornamelijk voor de olie- en gasindustrie. Deze activiteiten worden onder de naam `Fugro Brasil Ltda' voortgezet vanuit een nieuw kantoor nabij Rio de Janeiro.

· Nigel Press Associates, Verenigd Koninkrijk, is gespecialiseerd op het gebied van opnametechnieken met behulp van satellieten.

· BKS Surveys Limited, Noord-Ierland, was al agent voor Fugro van het FLI-MAP-lasermetingsysteem voor het Verenigd Koninkrijk en Ierland en is een leverancier van innovatieve luchtkarteringsdiensten en -producten.
· GEO LLC, Alaska, is gespecialiseerd in zowel geotechnisch als geofysisch onderzoek voor nieuwe olie- en gasvelden op zee, met name in de poolzeeën zoals de Tsjoektsjen- en de Beaufortzee.


10 van 19





PERSBERICHT

Geoscience (x EUR miljoen) 2008 2007

Omzet 654 508 Resultaat uit bedrijfsactiviteiten (EBIT) 154 115 Geïnvesteerd vermogen 477 402 Afschrijvingen materiële vaste activa 28 23

Resultaat uit bedrijfsactiviteiten (EBIT) in % van de omzet 24 23

In het verslagjaar werd een 29% hogere omzet van EUR 654 miljoen (2007: EUR 508 miljoen) behaald. Het resultaat uit bedrijfsactiviteiten (EBIT) steeg met 34% tot EUR 154 miljoen (2007: EUR 115 miljoen). Dit komt
overeen met een marge op de omzet van 24% (2007: 23%).

Development & Production levert de olie- en gasindustrie wereldwijd een breed samenhangend dienstenpakket en bezet inmiddels een sterke positie op het gebied van seismisch onderzoek op zee en als leverancier van data op basis van non-exclusiviteit (multi client gegevens). Verder worden ook hoogwaardige diensten als gegevensbeheer, gegevensverwerking en interpretatie van geofysische, geologische en reservoirgegevens geleverd, gericht op het verbeteren van de kennis over (potentiële) olie- en gasreservoirs. De activiteiten van alle bedrijfseenheden bleven zich in 2008 erg goed ontwikkelen. In de olie- en gasindustrie was wederom sprake van een sterke toename van de investeringsbereidheid in exploratieactiviteiten. Dit resulteerde in een toename van de vraag naar seismisch onderzoek en een goede verkoop van geologische en seismische multi client gegevens.

In de divisie Geoscience droegen de seismische activiteiten sterk bij. De totale omzet uit seismische diensten bedroeg in 2008 ongeveer EUR 465 miljoen, waarmee de beoogde verdrievoudiging van deze activiteiten is gerealiseerd en Fugro zich een plaats als belangrijke wereldwijde speler in seismisch onderzoek heeft verworven. De vraag naar geoscience gegevens voor de exploratie en ontwikkeling van nieuwe olie- en gasvelden zal op de middel- en langere termijn naar verwachting blijven groeien, evenals de vraag naar gegevens om de productie van bestaande velden te verhogen, aangezien de productie uit bestaande olievelden blijft afnemen. Deze afname moet gecompenseerd worden en aanvullende productie is nodig om te voldoen aan de langetermijnverwachting voor een groeiende vraag naar olie en gas van een toenemende wereldbevolking.

De positieve ontwikkeling van zaken in 2008 was te danken aan gunstige marktomstandigheden en het rendement
op de investeringen in schepen en apparatuur. De reeds eerder bekendgemaakte uitbreiding van de seismische vloot kreeg verder gestalte door de tewaterlating in december van het grote 3D seismische onderzoeksschip Geo Caribbean, volledig in eigendom en van zeer hoge kwaliteit. Daarnaast werden investeringen gedaan in data
opslagcentra, softwareontwikkeling, geologische laboratoriumapparatuur, alsmede software en computers om de verwerkingscapaciteit van seismische gegevens te vergroten.

Verreweg het grootste deel van de groei in 2008 was organisch. Deze groei werd gestimuleerd door verschillende
overnames om het geografische bereik en de technologiebasis van de divisie uit te breiden. Een voorbeeld is de
overname van Phoenix Data Solutions in het Verenigd Koninkrijk die bijdraagt aan de activiteiten op het gebied van het digitaal reconstrueren van seismische beelden van Fugro Data Solutions. Een andere overname betrof GeoLab Nor, dat een belangrijke capaciteit voor geochemisch onderzoek heeft toegevoegd. Hiermee is Fugro in deze sector een grote speler geworden in data acquisitie, analyse en interpretatie. Deze overname zal Fugro verder
ondersteunen bij het verzamelen van zulke gegevens op zee.

De vraag naar geofysische diensten vanuit de lucht (airborne) bleef sterk. Zowel de mijnbouw als de olie- en gasindustrie hielden hun exploratieactiviteiten op historisch hoog niveau. Een aantal overheden heeft hun aandeel in het vergaren van regionale data uitgebreid om de toekomstige economische ontwikkelingen op het gebied van natuurlijke hulpbronnen te ondersteunen. In het laatste kwartaal van 2008 liep de vraag naar deze diensten terug als gevolg van de sterk gedaalde grondstofprijzen.

Airborne Survey heeft zich goed ontwikkeld en er werd doorlopende vooruitgang geboekt met de implementatie van het langetermijnplan. Om de positie van aanbieder van een breed pakket geofysische oplossingen te versterken, heeft Fugro de Falcon-technologie voor zwaartekrachtgradiometrie overgenomen van BHP Billiton. Dit brengt Fugro in de unieke positie gravimetrisch onderzoek vanuit de lucht van het hoogste niveau te kunnen leveren voor de mijnbouw en olie- en gasexploratiemaatschappijen.

Gedurende het jaar werd ook Fugro Gravity and Magnetic Services opgezet teneinde één enkel aanspreekpunt te bieden voor de olie- en gasindustrie voor de gehele reeks van diensten op dit gebied. Dit is in twee opzichten van


11 van 19





PERSBERICHT

toenemend belang. Nu exploratiemaatschappijen gedwongen zijn hun zoektocht naar nieuwe reserves van olie en gas te verbreden, bieden zwaartekracht en magnetisme een kostenefficiënte manier om grote gebieden relatief snel te onderzoeken. Bovendien is het voor exploratiemaatschappijen belangrijker dan ooit om exploratierisico's te beperken, nu het boren zich meer en meer verplaatst naar meer complexe en uitdagende, en daarom veel duurdere, locaties. Zwaartekracht en magnetisme zijn zeer geschikt als aanvullende gegevensreeks om de bruikbaarheid van seismische informatie tot het uiterste te benutten om zo de kansen op succesvolle boringen te verhogen.

Zuid-Amerika is door toegenomen verkoopinspanningen een belangrijke op zichzelf staande markt geworden. Elders zijn grote projecten om het mineralenpotentieel van regio's in kaart te brengen in, onder andere Ghana, Senegal en Papoea-Nieuw-Guinea afgerond en is een vergelijkbaar meerjarenproject in Nigeria voortgezet. De
overname van NexTerra Geophysical Solutions breidde de aanwezigheid in India uit, een andere geografische markt die naar verwachting in belangrijkheid zal toenemen.

De introductie in 2007 van een nieuwe elektromagnetische technologie voor toepassing vanuit een helikopter werd in 2008 gevolgd door het uitbreiden van het aantal systemen. Belangrijke onderzoeken werden uitgevoerd in Canada, Afrika en Rusland. Fugro verwierf ook een aandeel van 60% in EMMET, een in Rusland gevestigde
onderneming die elektromagnetische technologie ontwikkelt. Fugro wil het gebruik van haar elektromagnetische methodes en expertise vanuit de lucht en op het land ook toepassen op zee; EMMET maakt deel uit van dit plan.

Overnames in de divisie Geoscience

· 60% belang in Electro Magnetic Marine Exploration Technologies (EMMET), Rusland. EMMET ontwikkelt technologie en levert diensten voor elektromagnetisch onderzoek op zee voor het zoeken naar olie en gas. Fugro heeft het exclusieve recht om het resterende 40% belang te kopen.
· NexTerra Geophysical Solutions Private Limited, India, verzamelt, verwerkt en interpreteert geofysische data op land en geeft hierover adviezen.

· Allied Seismic Ltd, Canada, is gespecialiseerd in de opslag van aan olie en gas gerelateerde data, waaronder seismische gegevens. Allied Seismic wordt geïntegreerd in Fugro Data Solutions Ltd, waarin Fugro's activiteiten
op het gebied van datamanagement zijn gebundeld.
· Geolab Nor AS, Noorwegen, is gespecialiseerd in het wereldwijd leveren van op olie- en gasexploratie gerichte geochemische analyses en advies. Geolab Nor is een van de weinige ondernemingen die kan bogen op een ruime ervaring op het gebied van monstername op zee.
· Phoenix Data Solutions Ltd, Verenigd Koninkrijk, levert gespecialiseerde diensten ten behoeve van het digitaal reconstrueren van seismische data.

· Verwerving van de FalconTM-technologie voor nauwkeurige zwaartekrachtmetingen. Dit brengt Fugro in de unieke positie dit soort metingen te kunnen leveren voor de mijnbouw en olie- en gasexploratiemaatschappijen.

Gebeurtenissen na balansdatum
Organisatiestructuur
De sterke groei en uitbreiding van de activiteiten in de afgelopen paar jaar maakten het wenselijk om hierop ook met de organisatie in te spelen. Dit echter zonder kernwaarden van Fugro op het spel te zetten, zoals onder andere sterke decentrale werkmaatschappijen en het dicht bij de opdrachtgevers opereren met een focus op specialistische diensten. Voorts is de handhaving van korte, overzichtelijke communicatielijnen van belang.

De divisie Survey is per 1 januari 2009 als volgt heringedeeld:
· Survey op zee;

· Subsea Services (de Remotely Operated Vehicle (ROV) activiteiten zijn afgesplitst van de overige survey activiteiten op zee);

· Geospatial Services.

De divisie Geoscience is per 1 januari 2009 heringedeeld in:
· Seismic Services;

· General Geophysical Services (verzamelen, bewerken en interpretatie van niet-seismische gegevens, zowel vanuit de lucht als op land en zee);
· Information Services.


12 van 19





PERSBERICHT

Overnames
Na balansdatum heeft Fugro de overname aangekondigd van de LoadTest-groep, met hoofdkantoor in Gainesville, Florida, Verenigde Staten, en dochterondernemingen in Singapore, Korea en het Verenigd Koninkrijk. De
overnamesom bedraagt circa EUR 13 miljoen. LoadTest is internationaal marktleider op het gebied van statisch testen van funderingspalen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de merkgebonden Osterberg Cell®-testmethode. De jaaromzet in 2008 bedroeg meer dan EUR 13 miljoen en de onderneming heeft veertig werknemers in dienst.

Toelichting op jaarcijfers 2008
Om 10.00 uur zal Fugro een persconferentie geven met een toelichting op de jaarcijfers van 2008. Deze persconferentie is via webcast (www.fugro.com) in het Nederlands te volgen. Om 13.00 uur start de analistenpresentatie in het Engels, die eveneens via webcast op www.fugro.com is te volgen. Op de website is tevens een digitale versie van het Fugro jaarverslag 2008 beschikbaar.

Voor nadere informatie:
Fugro N.V.
Ir K.S. Wester, President-Directeur
Telefoon +31 70 311 11 12

Waarschuwing met betrekking tot toekomstgerichte uitspraken Dit bericht bevat mogelijk toekomstgerichte uitspraken. Toekomstgerichte uitspraken zijn uitspraken die geen historische feiten zijn, zoals, niet limitatief, mededelingen die overtuigingen, verwachtingen, bedoelingen, prognoses, schattingen of voorspellingen (en de aannames die daaraan ten grondslag liggen) van Fugro N.V. uitdrukken of inhouden. Aan toekomstgerichte uitspraken zijn noodzakelijkerwijs risico's en onzekerheden verbonden. De werkelijke toekomstige resultaten of omstandigheden kunnen dan ook wezenlijk verschillen van die uitgedrukt of bedoeld in toekomstgerichte uitspraken. De oorzaak van een zodanig verschil kan zijn gelegen in diverse factoren (zoals, niet limitatief, de ontwikkelingen in de olie- en gassector en aanverwante markten, valutarisico's en onverwachte operationele tegenslagen). Eventuele toekomstgerichte uitspraken in dit bericht zijn gebaseerd op informatie die Fugro N.V. 's management op dit moment ter beschikking staat. Fugro N.V. neemt geen verplichting op zich om steeds een publieke aankondiging te doen indien zich wijzigingen voordoen in die informatie of indien er anderszins wijzigingen of ontwikkelingen zijn met betrekking tot toekomstgerichte uitspraken in dit bericht.


13 van 19





PERSBERICHT

Geconsolideerde winst- en verliesrekening
Voor het jaar geëindigd op 31 december (EUR x 1.000) 2008 2007

Omzet 2.154.474 1.802.730 Uitbesteed werk en andere externe kosten (kostprijs) (722.321) (604.855)

Brutowinst (netto-omzet eigen diensten) 1.432.153 1.197.875 Overige bedrijfsopbrengsten 17.841 14.448

Personeelskosten (618.633) (518.146) Afschrijvingen (140.429) (107.684) Amortisatie immateriële activa (9.017) (7.093) Overige bedrijfskosten (295.670) (254.587)

Resultaat uit bedrijfsactiviteiten (EBIT) 386.245 324.813 Financieringsbaten 4.831 3.837 Financieringslasten (6.725) (34.818)

Nettofinancieringslasten (1.894) (30.981)

Aandeel in resultaat investeringen verwerkt volgens `equity'-methode (102) (226)

Winst vóór belastingen 384.249 293.606 Winstbelastingen (94.793) (71.277)

Winst over het boekjaar 289.456 222.329

Toe te rekenenen aan:
Aandeelhouders van de vennootschap 283.412 216.213 Minderheidsbelang 6.044 6.116

Winst over het boekjaar 289.456 222.329

Gewone winst per aandeel (EUR) 3,88 3,11

Verwaterde winst per aandeel (EUR) 3,73 2,86


14 van 19





PERSBERICHT

Geconsolideerde balans
Per 31 december (EUR x 1.000)
2008 2007 Activa
Materiële vaste activa 859.088 599.298 Immateriële activa 452.130 407.587 Investeringen verwerkt volgens `equity'-methode 1.293 1.532 Overige beleggingen 2.953 6.275 Uitgestelde belastingvorderingen 26.289 18.037

Totaal vaste activa 1.341.753 1.032.729

Voorraden 40.953 44.320 Handelsvorderingen en overige vorderingen 618.149 549.732 Actuele winstbelastingvorderingen 9.165 1.375 Liquide middelen 113.286 71.974

Totaal vlottende activa 781.553 667.401

Totaal activa 2.123.306 1.700.130

Eigen vermogen
Aandelenkapitaal 3.830 3.521 Agioreserve 431.441 301.550 Overige reserves 209.646 178.705 Onverdeeld resultaat 283.412 216.213

Totaal eigen vermogen toe te rekenen aan de aandeelhouders 928.329 699.989

Minderheidsbelang 7.482 7.033

Totaal eigen vermogen 935.811 707.022

Verplichtingen
Leningen en overige financieringsverplichtingen 395.384 449.957 Personeelsbeloningen 52.488 30.333 Voorzieningen 13.155 16.278 Uitgestelde belastingverplichtingen 975 486

Totaal langlopende verplichtingen 462.002 497.054

Rekeningen-courantkredieten banken 194.580 78.443 Leningen en overige financieringsverplichtingen 26.485 6.460 Schulden aan leveranciers en overige kortlopende verplichtingen 395.520 321.715 Belastingen en premies sociale verzekeringen 31.515 29.407 Actuele winstbelastingverplichtingen 77.393 60.029

Totaal kortlopende verplichtingen 725.493 496.054

Totaal verplichtingen 1.187.495 993.108

Totaal eigen vermogen en verplichtingen 2.123.306 1.700.130


15 van 19





PERSBERICHT

Uitbreiding vloot

Naam schip Soort schip Verwachte Eigendom/ datum ope- charter rationeel Fugro Solstice ROV-support Q1-2009 Charter Geo Natuna Seismisch Q1-2009 Charter Fugro Energy Survey Q2-2009 Charter Fugro Synergy Geotechnisch Q3-2009 Eigendom Fugro Searcher Survey Q1-2010 Eigendom Geo Caspian* Seismisch Q1-2010 Charter Geo Coral Seismisch Q3-2010 Eigendom Fugro Symphony ROV-support Q4-2010 Eigendom


* Voorheen genaamd 'Geo Chukchi'


16 van 19





PERSBERICHT

Geotechniek
(EUR x miljoen) 2008 2007 2006 Omzet Geotechniek op het land 303 254 223 Omzet Geotechniek op zee 238 189 148 Totaal 541 443 371

Resultaat uit bedrijfsactiviteiten (EBIT) 95 78 58 In % omzet 18 18 16

Afschrijvingen materiële vaste activa 24 19 14

Geïnvesteerd vermogen 345 246 240

Gemiddelde dollarkoers 0,68 0,73 0,79

Orderportefeuille Jan 09 Jan 08 Jan 07 Op het land 169 153 147 Op zee 174 142 98 Totaal orderportefeuille 343 295 245 Dollarkoers per 1 januari 0,71 0,68 0,76


17 van 19





PERSBERICHT

Survey
(EUR x miljoen) 2008 2007 2006 Omzet Survey op zee 803 731 624 Omzet Geospatial Services 157 121 85 Totaal 960 852 709

Resultaat uit bedrijfsactiviteiten (EBIT) 235 205 146 In % omzet 24 24 21

Afschrijvingen materiële vaste activa 43 37 29

Geïnvesteerd vermogen 463 371 278

Gemiddelde dollarkoers 0,68 0,73 0,79

Orderportefeuille Jan 09 Jan 08 Jan 07 Survey op zee 682 539 482 Geospatial Services 123 109 62 Totaal orderportefeuille 805 648 544 Dollarkoers per 1 januari 0,71 0,68 0,76


18 van 19





PERSBERICHT

Geoscience
(EUR x miljoen) 2008 2007 2006 Omzet Development & Production 547 406 268 Omzet Airborne Survey 107 102 86 Totaal 654 508 354

Resultaat uit bedrijfsactiviteiten (EBIT) 154 115 66 In % omzet 24 23 19

Afschrijvingen materiële vaste activa 28 23 17

Geïnvesteerd vermogen 477 402 286

Gemiddelde dollarkoers 0,68 0,73 0,79

Orderportefeuille Jan 09 Jan 08 Jan 07 Development & Production 391 453 294 Airborne Survey 61 62 63 Totaal orderportefeuille 452 515 357 Dollarkoers per 1 januari 0,71 0,68 0,76


19 van 19






---- --