Ingezonden persbericht


JOVD: Vrije markt is springlevend


1 Vrije markt is het waard verbeterd te worden

Den Haag, 6 maart 2009 - Met een opinieartikel in Trouw reageert de JOVD op het pleidooi van columnist Willem Breedveld, die de JOVD afgelopen woensdag hard bekritiseerde om haar standpunt over de vrije markt en de kredietcrisis. De jonge liberalen vinden niet dat het systeem van de vrije markt failliet is, maar menen wel dat verbetering noodzakelijk is.

De JOVD verdedigt de vrije markt zoals die de afgelopen decennia heeft gefunctioneerd slechts ten dele. Een ware vrije markt is er met regels die gehandhaafd worden door een goede toezichthouder. En dat is juist waar het de afgelopen periode aan ontbrak. Volgens de jonge liberalen is de vrije markt het waard om verbeterd te worden, omdat het zich in het verleden bewezen heeft ten opzichte van andere systemen en welvaart voor iedereen heeft gebracht.

Landelijk Voorzitter Jeroen Diepemaat: "We moeten niet het kind met het badwater wegspoelen, maar ons financiële en economische systeem verbeteren met de lessen die we hebben geleerd door de kredietcrisis. Het verkopen van hypotheken aan mensen die ze niet kunnen betalen had niets te maken aan de vrije markt, dit werd gestimuleerd door de overheid. Dat de toezichthouders dit hebben toegelaten was oliedom."

De JOVD hekelt daarnaast het kabinet die de rekening naar de volgende generatie dreigt te gaan doorschuiven, nu zij maar mondjesmaat lijkt te willen snijden in uitgaven en het overheidstekort ondertussen oploopt. "Het lijkt ons onverstandig om de jongeren van nu volledig te laten opdraaien voor de huidige problemen. Maar ook de babyboomers kunnen we niet de rekening toeschuiven. Ik stel dan ook voor de lasten eerlijk te verdelen. Bezuinigen waar het kan, stimuleren waar het moet en tegen de heilige huisjes durven aanschoppen", aldus Diepemaat.

*** Voor meer informatie ***

Zie ook: http://www.trouw.nl/opinie/podium/article2047165.ece/__De_vrije_markt_is_niet_dood__maar_springlevend_.html

Jeroen Diepemaat Landelijk Voorzitter 06 12 909 348 Jan de Geus Voorlichter 06 144 31 060


---- --