Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

's Hertogenbosch, 5 maart 2009

Ondertekening intentie tot samenwerking ROC West-Brabant, Provincie Noord-Brabant en Boeing Oprichting World Class Aviation Academy een feit

ROC West-Brabant, Provincie Noord-Brabant en The Boeing Company hebben met de ondertekening van een intentieverklaring officieel aangegeven te willen samenwerken in de ontwikkeling van de World Class Aviation Academy. De ondertekening van deze intentieverklaring heeft plaats gevonden op donderdag 5 maart in het Provinciehuis in 's Hertogenbosch. De oprichting van de World Class Aviation Academy is daarmee een feit geworden. Boeing is het eerste internationale bedrijf dat officieel aangeeft het World Class Maintenance concept te ondersteunen en te willen samenwerken in de World Class Aviation Academy, een initiatief binnen dit concept. Deze verklaring vormt een belangrijke stap om potentiële projecten te definiëren ter ondersteuning van de World Class Aviation Academy. De Academy is een strategisch Nederlands initiatief in de luchtvaart-, onderhouds- en trainingssector. "Boeing's Global Services & Support organisatie is als geen ander in staat om alle elementen van onderhoud en training te integreren in één organisatie", zegt Steve Winkler, Boeing director of International Support Systems. "We kijken er naar uit om onze samenwerking met het ROC West-Brabant en de Provincie Noord-Brabant voort te zetten en de mogelijkheden te onderzoeken om de luchtvaartkennis in de regio verder te vergroten."

Landelijke dekking

Op de World Class Aviation Academy worden studenten opgeleid volgens de internationale eisen van de luchtvaartsector (Part 66 en Part 147*), wat inhoudt dat afgestudeerde technici overal in Europa aan de slag kunnen. De Academy is een World Class Maintenance initiatief en is ontstaan vanuit het Maintenance Valley gedachtegoed. De samenwerking tussen de onderwijsinstellingen, civiele en militaire luchtvaartorganisaties zorgt voor een uniek concept van het volledig Part 147 gecertificeerd aanbieden van luchtvaarttechnisch onderwijs op diverse niveaus. Hoewel het speerpunt in West-Brabant ligt, is er door de landelijke spreiding van de samenwerkende bedrijven, militaire en civiele luchtvaartsector en onderwijsinstellingen sprake van een landelijke dekking.

Integrale en innovatieve manier van opleiden

Het belang van deelname van diverse bedrijven en luchtvaarttechnische onderwijsinstellingen vertaalt zich in een uitstekende economische en industriële stimulans. Hierdoor ontstaat een win-win situatie voor alle partijen. Dat vindt ook Annemarie Moons, die als gedeputeerde namens de Provincie Noord-Brabant de verklaring heeft ondertekend: "Binnen de World Class Aviation Academy werken alle stakeholders op het gebied van luchtvaartonderhoud-opleidingen samen. Die samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid is - zeker in deze tijd - heel waardevol. Het initiatief geeft aan dat er behoefte is vanuit de markt naar deze nieuwe integrale en innovatieve manier van opleiden. Vanuit Noord-Brabant beschouw ik dit dan ook als een groot compliment en als kans om voldoende werkgelegenheid voor nieuwe professionals te garanderen. Juist door de inzet op scholing en innovatie in techniek." Rob Franken, Raad van Bestuur ROC West-Brabant onderstreept dit: "In de World Class Aviation Academy gaat het om een intensieve samenwerking op het terrein van luchtvaarttechnische opleidingen. Ontwikkelen en innoveren op het hoogste niveau gaan daarin hand in hand met het concreet scholen van vliegtuigonderhoudtechnici. Een geweldige symbiose tussen hoogstaand technisch beroepsonderwijs van ROC West-Brabant en wereldspeler Boeing." De Nederlandse luchtvaartsector heeft met deze ontwikkeling een vlucht genomen en Nederland kan hiermee een leidende positie op het gebied van Part 147 gecertificeerde luchtvaarttechnische opleidingen veroveren.


* Part 147
De veiligheid van de Europese luchtvaart is geregeld in de Europese luchtvaartwetgeving. Deze Europese luchtvaartwetgeving wordt uitgegeven, beheerd en gecontroleerd door de European Aviation Safety Agency (EASA), onderdeel van de Europese Commissie, en is verdeeld in een aantal hoofdstukken: "Parts". De Nederlandse Inspectie Verkeer en Waterstaat, Divisie Luchtvaart (IVWDL) is een uitvoerend onderdeel van de EASA en verzorgt de controlerende functie. Ook het opleiden van "vliegtuigonderhoudtechnici met aftekenbevoegdheid" valt onder deze wetgeving. De eisen waaraan een opleidingsinstituut moet voldoen is beschreven in Part (hoofdstuk) 147, de inhoud van de opleiding (eindtermen en vaardigheden) staan beschreven in de Part 66. Dit is binnen heel Europa gelijk.
---

Noot aan de redactie,