Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde:

Moeders moeten vaker en langer borstvoeding geven

AMSTERDAM, vrijdag 6 maart 2009

Moeders zouden vaker en langer voor borstvoeding kiezen als ze beter zouden worden voorgelicht en begeleid door zorgverleners. Ondanks alle voordelen voor de gezondheid is het percentage vrouwen dat met borstvoeding start met 78% relatief laag in vergelijking met andere landen. Bovendien stopt 75% ermee voordat de zuigeling 4 maanden is. In de Scandinavische landen waar 99% van de moeders start met borstvoeding, doet 85% dat na 4 maanden nog steeds.

Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zaterdag in een artikel naar het belang van professionele steun bij borstvoeding. Het onderzoek werd uitgevoerd door artsen en onderzoekers van het EMGO-instituut VU Medisch Centrum, Leids Universitair Medisch Centrum en het Stafbureau Jeugdgezondheidszorg Regio Twente in Enschede. Aan het onderzoek deden 404 vrouwen mee.

Het geven van borstvoeding heeft gunstige effecten voor kind en moeder. Zo wordt het kind beter beschermd tegen infecties en mogelijk ook tegen wiegendood, allergische ziekten, overgewicht en diabetes. Daarnaast is er een verband tussen borstvoeding en het beter opnemen en verwerken van kennis en informatie. Bovendien heeft borstvoeding een gunstig effect op de moeder en op een hechte moeder-kindrelatie.

Volgens de onderzoekers maakt 95% van de vrouwen al tijdens de zwangerschap de keuze tussen borst- of kunstvoeding. Ongeveer 80% hiervan koos voor borstvoeding. Deze vrouwen waren hoger opgeleid, rookten minder vaak en hadden vaker vroeger zelf borstvoeding gehad. In de 27e week gaf 53% van de vrouwen aan geen professionele steun te hebben ervaren bij hun keuze. Hadden ze dat wel, dan kozen ze vaker voor borstvoeding. Ook op de dag na de geboorte werd er te weinig advies ervaren. Op dat moment gaf 76% van de moeders uitsluitend borstvoeding, na 4 maanden was dat nog maar 28%. De belangrijkste redenen om over te schakelen op kunstvoeding bleken de zorgen over onvoldoende groei van het kind, problemen bij het geven van borstvoeding en het weer gaan werken.

De onderzoekers vinden het van belang een plan te ontwikkelen om borstvoeding te stimuleren. Rondom de geboorte blijkt afstemming en begeleiding tussen verschillende zorgverleners noodzakelijk. Ook de partner moet erbij worden betrokken. Moeders haken mogelijk of ze klachten hebben gerelateerd aan borstvoeding of omdat de kersverse vader staat te popelen om zelf een flesje kunstvoeding te geven. Daarom is diens steun nodig om de duur van de borstvoeding te verlengen.

Over Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), gevestigd in Amsterdam, verschijnt al sinds 1857 wekelijks als vakblad voor de inmiddels ruim 40.000 artsen en medische wetenschappers in ons land. NTvG richt zich op het publiceren van klinisch-wetenschappelijke artikelen. Het gaat daarbij niet alleen om publicatie van oorspronkelijk onderzoek; NTvG heeft vooral een didactische functie. Het laat specialisten en generalisten zien wat zich afspeelt in de geneeskunde als geheel en in de verschillende deelgebieden. Die kennis komt weer ten gunste van patiënten.