Nederlandse Akkerbouw Vakbond



SPA wil aardappelen opkopen

VTA, NAV en LTO richten een stichting op die partijen aardappelen opkoopt die de markt verstoren. Bovendien gaat de stichting de aardappelmarkt transparanter maken.

De Stichting Poolfonds Aardappelen (SPA) vraagt telers om 5 procent van de verkoopopbrengst van hun aardappelen waarvoor geen prijzen zijn afgesproken, beschikbaar te stellen aan de stichting. Dit kunnen aardappelen zijn die zonder vaste prijsafspraak worden meegeleverd met een contract of geheel vrije aardappelen. Daarmee wil SPA de markttransparantie verbeteren. Storende partijen zullen voor zover mogelijk via SPA een andere bestemming krijgen. Zo'n andere bestemming kan van alles zijn, als het maar niet conflicteert met de vraag- en aanbodsituatie in Noordwest-Europa.

SPA meldt transacties van aardappelen aan de beurscommissies van Emmeloord en Goes. Daarnaast publiceert SPA op een website biedprijzen voor de meest gangbare aardappelrassen. Telers zullen dan niet zo gauw aardappelen verkopen onder de biedprijzen. VTA, NAV en LTO starten in april een proef met oogst 2008.

De NAV steunt het plan voor het opkopen van aardappelen en meer markttransparantie en is blij met het gezamenlijk initiatief van de drie organisaties. Dat is winst. Tegelijkertijd wijst de vakbond er op dat de structureel te lage aardappelprijzen een structurele oorzaak heeft, namelijk het aanbod dat structureel hoger is dan de vraag. Opkopen nu kan een handje helpen de markt te verbeteren. Het is een noodmiddel nu er te veel aardappelen zijn. Volgens de NAV is het ook noodzakelijk het aanbod beter af te stemmen op de vraag en op deze wijze te voorkomen dat er een te groot areaal wordt uitgepoot.

Op 10, 11 en 12 maart organiseert SPA informatiebijeenkomsten over het nieuwe plan. U bent daar van harte welkom. Data en plaatsen: . 10 maart: 20.00 uur, Bergen op Zoom, Motel de Wouwse Tol, Mastendreef 85 (A58) . 11 maart; 20.00 uur, Sevenum, AC Restaurant, Kleefsedijk 29 (A67/N277) . 12 maart: 20.00 uur, Espel, Partyhouse De Ducdalf, Westerrand 38 ... Let op: dus niet in Emmeloord zoals in de brief aan de telers staat.

Noordhoek, 5 maart 2009