Partij van de Arbeid

Den Haag, 5 maart 2009

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Justitie

over het ronselen van meisjes door "pooierboys" in de regio Den Haag


1. Kent u het bericht in De Posthoorn van 3 maart jl over een meisje dat uit handen van een groep pooierboys is gered?{1}


2. Klopt het dat er in de regio Voorburg en Den Haag een groep "pooierboys" actief is die meisjes op scholen ronselt?


3. Klopt het dat mede door de krant "Posthoorn" ouders werden gewaarschuwd voor deze criminele groep "pooierboys" en dat hierdoor een 15 jarig meisje, dat gedwongen was in de prostitutie te werken is gered? Wat vindt u hiervan? Deelt u de mening dat instellingen zoals scholen, jeugdzorg, GGZ-instellingen en politie ook een verantwoordelijkheid hierin hebben? Zo ja, op welke manier geven zij uitvoering aan hun taken zoals voorlichting, preventie en adequate hulpverlening en opvang aan slachtoffers van "pooierboys"?


4. Klopt het dat het betrokken meisje eerst hulp heeft gezocht bij de politie om aangifte te doen, maar niet serieus werd genomen? Bereiken u ook signalen dat er meer politieregio's zijn die aangiftes van seksueel geweld, huiselijk geweld en gedwongen prostitutie niet altijd adequaat behandelen en dat slachtoffers vaak om deze reden van aangifte afzien? Zo nee, bent u bereid hier een onderzoek naar te laten doen?


5. Klopt het dat er meer regio's zijn behalve Voorburg en Den Haag waar "pooierboys" actief zijn? Klopt het dat de regio Flevoland ook tot een favoriete regio van de pooierboys behoort omdat bekend staat dat de politie in deze regio niet hard optreedt tegen deze criminelen?


6. Op welke wijze is de opvang voor slachtoffers van pooierboys geregeld? Klopt het dat een ernstig tekort bestaat aan opvangplaatsen voor slachtoffers van pooierboys en dat de opvang in Friesland een wachtlijst kent van 5 maanden? Zo ja, wat is uw mening hierover en wat gaat u hieraan doen? Klopt het dat slachtoffers vaak moeten onderduiken omdat er geen opvang is die voor deze meisjes veiligheid biedt?


7. Klopt het dat de reguliere hulpverlening niet toegesneden is op deze categorie meisjes en dat zij vaak van het kastje van de muur worden gestuurd? Zo ja, op welke wijze denkt u de hulpverlening aan slachtoffers van pooierboys te verbeteren?

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800

{1}De Posthoorn 3 maart 2009