Gemeente Delft

Start campagne vaccinatie tegen baarmoederhalskanker

Deze week is de regionale inhaalcampagne vaccinatie tegen baarmoederhalskanker in de regio Haaglanden gestart. Ongeveer 25.000 meisjes van 12 tot 16 jaar ontvingen een oproep in de brievenbus. Wethouder Dick Rensen van volksgezondheid is maandag 9 maart aanwezig bij de start van de vaccinatiecampagne in Delft.

Wethouder Rensen: "Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte. Elk jaar krijgen ongeveer 600 vrouwen in Nederland deze ziekte. Ongeveer 200 vrouwen overlijden aan baarmoederhalskanker. De vaccinatie beschermt tegen de twee belangrijkste typen HPV-virus. Deze twee typen veroorzaken voor 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker. De overige 30% wordt veroorzaakt door typen waar het vaccin niet tegen beschermt. Je kunt dus nog steeds baarmoederhalskanker krijgen, maar die kans is wel veel kleiner als je bent gevaccineerd."

De inhaalcampagne is voor meisjes die geboren zijn op of na 1 januari 1993 t/m 31 december 1996. Vanaf september 2009 worden alle 12-jarige meisjes via het rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd. De vaccinatie bestaat uit drie prikken.

Noot voor redactie,

Gemeente Delft