Ingezonden persbericht


Nederland blijft Europees gezien onder de maat
Vrouwen in topfuncties gestegen naar één op zeven

Alphen aan den Rijn, 6 maart 2009

Het percentage vrouwen in topposities binnen het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf (MKB) staat volgens het International Business Report 2009 (IBR) van accountancy- en adviesorganisatie Grant Thornton op vijftien procent. Daarmee steekt Nederland mager af ten opzichte van het wereldwijde gemiddelde van 24 procent en het Europese gemiddelde van 20 procent. De discussie over deze krappe vertegenwoordiging van vrouwen in het topmanagement is al jaren een politiek issue. Zondag as. zal het ongetwijfeld opnieuw hoog op de agenda staan, het is dan Internationale Vrouwendag.

Geleidelijke toename

Het aantal vrouwen in het Nederlandse MKB-topmanagement groeit overigens wel, zij het met kleine stapjes. In 2004 wordt nog maar negen procent van alle topfuncties in het MKB door vrouwen ingenomen. In 2007 kon een stijging naar dertien procent worden genoteerd en de jongste cijfers wijzen dus op een geleidelijke toename. Nederland doet het met deze cijfers overigens beter dan zuiderbuur België, dat op twaalf procent blijft steken. Duitsland en Frankrijk doen het met respectievelijk zeventien en achttien procent iets beter. Zweden, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk scoren krap boven het Europees gemiddelde en Polen steekt er met 32 procent met kop en schouders bovenuit. Wereldwijd gezien zijn de Filipijnen koploper met 47 procent, op de voet gevolgd door Rusland (42 procent) en Thailand (38 procent).

Achtergronden

De redenen voor het achterblijven van het percentage Nederlandse vrouwen in hoge functies zijn legio. Een fulltime baan voor vrouwen met kinderen wordt in Nederland nog altijd met opgetrokken wenkbrauwen bekeken. Bijna driekwart van de Nederlandse vrouwen werkt parttime. Als het gaat om werkende moeders dan werkt zeven op de tien van hen drie dagen per week. De feitelijke arbeidsparticipatie van Nederlandse vrouwen blijkt dan ook bijna het laagst van heel Europa. Frank Ponsioen, partner en bestuurslid bij Grant Thornton: "Een topfunctie betekent dag en nacht klaarstaan voor het bedrijf. Zoiets vraagt om volledige steun van het thuisfront. Bij het aanstellen van een persoon kijken veel werkgevers niet alleen naar de geschiktheid van de kandidaat, maar ook naar diens beschikbaarheid en de zekerheid daarover. Een quotum voor vrouwen aan de top is een heet hangijzer. Het lijkt ons niet de oplossing, want veel getalenteerde vrouwen zouden kunnen lijden onder zo'n quotum als vervolgens 'willekeurig' vrouwen benoemd zouden gaan worden."


- EINDE PERSBERICHT -

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Grant Thornton

Drs. Jeroen de Bruin, afdeling Marketing & Communicatie

T: 0172 - 416868

E: jeroen.de.bruin@gt.nl
I: www.gt.nl